miercuri , 21 octombrie 2020
STIRI PE SCURT
Circulație restricționată, mâine 21 octombrie, pe DN 71 Fieni-SinaiaComuna Butimanu scapă de carantină, deocamdatăDâmbovița: Indicele ratei de infectare în ultimele 14 zile a coborât la 1,51 la mieInspectorii de muncă-responsabilități suplimentare de la intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2020Criza COVID-19: 3400 de cazuri confirmate la 29400 de testeLocotenentul jandarm Stan Silviu, locul al III-lea la “Cupa României la tir cu arcul”Contract de lucrări pentru ultimul lot al celui celui mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii rutiere din jAlexandru Oprea și Iulian Vladu- tandemul cu care PMP Dâmbovița forțează un rezultat bun la parlamentareJandarm dâmbovițean vindecat de COVID-19, donator de plasmă pentru pacienții cu forme severe de boalăLista actualizată a școlilor, liceelor și grădinițelor încadrate în scenariul III-roșuACȚIUNEA TRUCK&BUS: Nereguli constatete la unul din patru vehicule controlate!CRIZANTEMA DE AUR – EDIȚIA 2020 SE DESFĂȘOARĂ CU RESPECTAREA RESTRICȚIILOR IMPUSE PE FONDUL CRIZEI MEDICALEBărbat strivit de un mal de pământ la CojascaCu peste zece cazuri de infectare la mia de locuitori de la debutul crizei, Dâmbovița se numără printre județele roDâmbovița: 283 de locuri de muncă disponibile în această săptămână2466 cazuri noi de infectare cu COVID-19 la puțin peste 8000 de teste efectuateAutoturism făcut scrum în parcarea unui supermarketPrimele zile cu vreme rea, primele probleme:Turiști rătăciți în munții Bucegi“Moștenirea Văcăreștilor”-termen prelungit pentru înscrierea în concursLuna națională a informării despre alimentație
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Era de așteptat…

Era de așteptat…

Înterzicerea- din rațiuni de ordin medical- a pelerinajului de la Iași, de Sf. Parascheva, a fost doar un precedent. Urmează , fără prea multe discuții, o a doua măsură similară: Pelerinajul de Sfântul Dumitru, care are loc în fiecare an în București, la sfârșitul lunii octombrie, nu se va mai desfășura în această toamnă, a anunțat  premierul Ludovic Orban, precizând că riscul de infectare este foarte mare. Primul-ministru  s-a declarat “convins că în BOR există înțelegere” pentru această decizie, chiar dacă  interzicerea pelerinajului de Sfânta Parascheva pentru cei care nu locuiesc la Iași,  a provocat critici dure la vârful Bisericii.

A susținut Orban că foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă, care sunt expuşi unor riscuri foarte mari, amintind aici un alt obicei mai de dată recent: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în nişte condiţii care nu pot fi controlate.

Reacția Patriarhiei, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, a fost rapidă și fără echivoc. Bănescu a criticat “exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel, referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi)”și afăcut trimitere la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la “importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate” pe care  le-a catalogat  “realmente ofensatoare.”

BOR a acuzat și”lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă”, pe care o interpretează drept un soi de “dispreț superior.”

Ce înțelegem de aici? Anume că Patriarhia nu mai acceptă ingerințele puterii laice în chestiuni care o privesc în mod direct? Nu neapărat! Întrucât n-am mai auzit de comentarii oficiale în ultimele 48 de ore, înclinăm să spunem că supărarea a venit de la “aroganța” lui Orban de a nu se fi consultat cu mai marii Bisericii. Cum ar fi fost corect, adăugăm noi, pentru că că nimeni nu dorește nici îngrădirea libertății religioase și nici expunerea  câtorva zeci de mii de oameni unor riscuri greu de evaluat.

Biserica merită și trebuie tratată de toți, indiferent de funcție, cu încredere  și respect iar mai departe există dialogul și niște legi care trebuie respectate și unde nu mai încap discuții!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *