duminică , 21 aprilie 2019
Home / EDITORIAL / EŞECUL USTURĂTOR, CA REZULTAT AL SUCCESULUI … INVALID

EŞECUL USTURĂTOR, CA REZULTAT AL SUCCESULUI … INVALID

Scorul incredibil de mic- aproape pe jumătate din cât au estimat (cu marjă cu tot) institutele de cercetare sociologică, transformate, după cum  se confirmă, de proprietarii hulpavi în arme electorale de intoxicare în masă, a făcut din referendumul pentru familia tradiţională unul dintre  cele mai mari eşecuri comune   ale întregii clase politice. Pentru că aici nu se poate, sub nicio formă, vorbi doar de PSD şi asta nu numai prin prisma faptului că şi PNL, prin Alina Gorghiu, preşedintele de atunci, contestatara de astăzi a lui Orban, a ratificat încă din 2016, protocolul cu Coaliţia pentru Familie, document prin care partidul a fost angajat în susţinerea demersului. Ca să nu mai vorbim despre votul de luna trecută , la care parlamentarii liberali au fost alături de colegii social democraţi, susţinând legea pentru organizarea scrutinului cu caracter decizional.  Aşadar, după ce au eşuat în plan administrativ, ratând cam  toate oportunităţile de dezvoltare a ţării şi de reaşezare a societăţii româneşti, actualii lideri politici, vajnici continuatori ai tovarăşilor mafioţi Cozmâncă, Hrebenciuc,Mischie, Vasile Lupu ori Avram Mureşan- ca să numim numai câţiva dintre marii ticăloşi,  şi-au trecut în cont uriaşa contra-performanţă de a scârbi şi antagoniza românii cum nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria ţării, bifând şi un incredibil eşec electoral.

Prin absenteismul masiv, acest popor răbdător a arătat că nu mai e dispus să joace după cum vor păpuşarii şi a dat o palmă usturătoare acelora care l-au minţit şi l-au furat. A fost, dacă vreţi, o revoltă atipică, o frondă împotriva celor care fac legi doar pentru ei şi camarilă dar nu ezită să apeleze la tot felul de tertipuri pentru a căpăta o falsă legitimitate. După acest weekend în care au fost tratate cu atâta indiferenţă, este evident că principalele partide politice, cel puţin la nivel de leadership, au rămas mult în urma preţenţiilor legitime ale majorităţii electoratului şi duc o politică paralelă cu agenda cetăţenilor, în special a milioanelor de tineri lăsaţi fără un viitor la ei în ţară.

Ca o culme a ipocriziei, am avut  declaraţiile  “la cald”, ale secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, şi preşedintelui PNL, Ludovic Orban. Încercări pline de tupeu, am spune şi ură faţă de adversarii politici, prin care au împletit iar minciuna cu un dram de adevăr. Sigur, aproape patru milioane de voturi înseamnă enorm, dar mult mai puţin decât 30% din aproape 19 milioane. Nu trebuie uitat însă niciun moment că referendumul a durat două zile, că sute de mii de cetăţeni au votat pe liste speciale  ori că organizarea a fost extrem de permisivă- ca să nu spunem mai multe, vizavi de eventuale tentative de fraudă, cu trimitere directă la turismul electoral. Nici Orban nu are dreptate când arată cu degetul spre PSD, etalând o logică oarecum deficitară: Păi dacă PSD ar fi reuşit să scoată patru milioane de români la vot, ar fi însemnat că alegerile următoare ar fi o simplă formalitate…

Departe de noi gândul de a analiza, în câteva rânduri, un fenomen atât de complex şi întins pe aproape trei ani. Cine bagatelizează însă milioanele de voturi şi de semnături pentru familia tradiţională greşeşte amarnic, cum tot în eroare se află şi cei care se împăunează cu cei 15 milioane de absenţi. Nenorocirea este că, în urma acestui “exerciţiu democratic”, România şi românii au pierdut pe toată linia: societatea este mai divizată ca niciodată iar fractura, inclusiv între generaţii, s-a adâncit enorm chiar în Anul Centenarului Unirii. Am ajuns iar de râsul lumii cu mesaje gen “ne apărăm copiii să nu-i ia norvegienii” ori “apărăm viitorul copiilor României” propagate, culmea, chiar de cei care au ţinut ţara în aşa hal de subdezvoltare încât trei din patru tineri vor să emigreze şi  nu sunt de neglijat nici costurile materiale.

Şifonată bine a ieşit şi Biserica , după ce a  comis uriaşa greşeală de a merge, fie şi pentru o cauză bună, braţ la braţ cu politicul. Putem spune fără să greşim că românii, prin absenteism , au sancţionat inclusiv alăturarea Bisericii de figuri  pe care nu le mai vor în fruntea ţării şi n-au întârziat să apară în spaţiul public nici acuzaţii demente, din partea unora ca “deputatul mitralieră”. Nu în ultimul rând, oamenii au taxat excesele  unora, din fericire nu mulţi,  dintre slujitorii Bisericii, care de ani de zile sfidează prin autoritarism, trufie şi opulenţă.

Dar poate că tot acest rău va fi spre mai bine… Pentru că am trăit poate, ca naţiune, un moment de cumpănă şi de cotitură în acelaşi timp spre normalitate. Fie şi prin absenteism, românii şi-au arătat forţa  şi  dispreţul faţă de toţi cei care i-au tratat precum o turmă de oi. Un semnal foarte clar pentru “păstori”, în sensul că prea puţini, afară de cei direct interesaţi, mai sunt dispuşi să  rabde incompetenţa, hoţia şi minciunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *