Facilitățile acordate de Comisia Europeană, cu multă lejeritate, a creat Ucrainei un avantaj consistent în domeniul comerțului cu anumite produse agricole au avut un efect de bumerang. Concret, prețurile cu care s-au vândut, de o manieră necontrolată, cerealele importate cu scutire de taxe, au generat probleme majore fermierilor români. Aceștia au înregistrat pierderi masive, pe de o parte pentru că nu își mai pot vinde cerealele ori sunt constrânși să le comercializeze la prețuri foarte mici, care nu acoperă decât într-o mică măsură costurile generate de activitatea de producție.
Criza a fost amplificată prin alocarea mijloacelor de transport către punctele de frontieră, pentru a transporta produsele agricole din Ucraina, în timp ce produsele autohtone zac în silozuri. Cantitatea mare de marfă ucraineană a dezechilibrat piața, ajungându-se la deprecieri masive pe piața grâului, porumbului, rapiței, dar și la carnea de pasăre, ouă, lapte, miere etc.
Specialist în agricultură, deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu susține necesitatea acordării unui ajutor consistent fermierilor români, pentru a putea depăși această situație de criză în care au intrat fără voia lor. Sunt victime colaterale ale unui război, Ucraina trebuie ajutată, dar fără să fie distrusă agricultura românească.
Mai amintește deputatul Țachianu că în cazul agriculturilor români există o mulțime de norme care trebuie respectate, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. Ori la produsele care vin din Ucraina, se face rabat de la tot. Există neconformități și abateri de la standardele privind calitatea, de unde și prețurile mai reduse.
„Uniunea Europeană a propus ca României să îi fie alocate 10 milioane de euro din rezerva de criză, pentru a acoperi pierderile survenite. Din păcate, suma este mică în raport cu pagubele pe care le-au suferit fermierii noștri. Compensările care vor ajunge la agricultori vor fi insignifiante. Nu vor atinge efectul scontat. Oamenii vor rămâne în continuare cu problemele nerezolvate. Este nevoie de o alocare mult mai consistentă pentru echilibra cât de cât lucrurile”, a precizat deputatul Marian Țachianu.2