Acasă EDITORIAL EUROPA REPORNEŞTE MOTOARELE, ROMÂNIA FRÂNEAZĂ ŞI MAI VÂRTOS

EUROPA REPORNEŞTE MOTOARELE, ROMÂNIA FRÂNEAZĂ ŞI MAI VÂRTOS

de STIRI TARGOVISTE DAMBOVITA

A fost şi continuă să fie jale mare în  Europa. Italia este devastată de durere, la fel Spania. Franţa a plătit un tribut uriaş în vieţi omeneşti, nici în  Marea Britanie nu e mai bine. Sunt zeci de mii de morţi şi nimeni nu poate spune, cu certitudine, că vede luminiţa de la capătul tunelului. Sute de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene  au petrecut  Paştele Catolic într-o atmosferă cernită, într-o claustrare cum nu şi-au imaginat vreodată că ar fi posibil. Alte zeci de milioane de europeni –creştinii ortodocşi, au retrăit  Miracolul Învierii Domnului departe de biserici,  cu înfrigurare şi speranţă , în siguranța relativă a locuințelor. Nu cobim dar nici nu suntem optimişti… Pentru că vedem ce se întâmplă în jur  şi ne îngrijorează ce nu se întâmplă la noi.
În Austria, guvernul condus de Sebastian Kurz  analizează datele privind numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi urmează să aplice un plan de relansare treptată a economiei.În acelaşi timp, cancelarul  Kurtz le-a cerut austriecilor să păstreze măsurile de distanţare socială şi s-a văzut că oamenii au simţ civic şi respect pentru viaţă.
Austria a fost printre primele ţări după Italia care au închis şcolile şi magazinele, iar începând cu 16 martie, guvernul lui Kurz a luat măsuri precum purtarea obligatorie a măştilor.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei,  s-a declarat la rândul său optimistă  privind situaţia epidemică în Germania, subliniind că analizează posibilităţi pentru îmbinarea protecţiei medicale cu revenirea treptată la normalitate.
Revine la viaţă economică Cehia şi chiar în Spania sunt relaxate unele restricţii, pentru a reporni din sectoarele de activitate-industrie, construcţii.
În România în schimb, mai mult de 1 milion de români au contractele de muncă suspendate sau încetate şi oficialii nu fac altceva decât să debiteze generalităţi. Nimic concret şi persistă impresia că nimeni nu vrea să îţi asume decizii care să conteze cu adevărat în viaţa de după criza medicală. Cu riscul real ca milioane de români , care vor scăpa de boală, să ajungă să nu mai poată scăpa de sărăcie.  Şomajul tehnic costă statul român aproximativ 1 miliard de euro pe lună, economia continuă să se contracte şi puterea executivă întârzie să dea impulsul de care este atâta nevoie. Singurele veşti bune vin dinspre Dacia-Renault şi Ford, care au anunţat reluarea producţiei în prima parte a lunii mai. Un semnal excelent şi pentru furnizori şi poate că roata va începe să se învârtă. Este obligatoriu însă și un ajutor  de la stat, constând în reluarea proiectelor publice de investiţii, concomitent cu scheme de ajutor pentru IMM-uri  şi, se înțelege, cu condiţia ca oamenii să respecte cu stricteţe măsurile de distanţare socială. Fără riscuri ori acte de bravadă absolut inutile, care ar putea șterge rezultatele obținite cu  toate sacrificiile de până acum.

You may also like

Lasă un Comentariu