marți , 2 iunie 2020
STIRI PE SCURT
“Membrii PSD Dâmbovița nu concep și nu sunt de acord cu cedarea președinției consiliului județean în favoarea rCoronavirus 1 iunie:443252 teste efectuate, 19398 cazuri confirmate, 13426 pacienți vindecațiAdrian Țuțuianu, vicepreședintele partidului: “Pro România va fi revelația competițiilor electorale din acest anCezar Preda, mesaj de Ziua CopiluluiValea Lungă:Un bărbat a ars odată cu locuința pe care a incendiat-oCarmen Holban, deputat PSD:”La mulți ani, copii de toate vârstele!”Accident mortal la BilciureștiGRAFICUL de lucru cu aparatele de măsurare a vitezei în luna IUNIE 2020Lungulețu: Octogenară omorâtă în propria curte de un autoturism scăpat de sub controlCoronavirus 31 mai: 124 cazuri noi în ultimele 24 de ore, 160 de pacienți la ATILuni se redeschid terasele: maxim patru persoane la o masă, obligatoriu rezervări și registrul cliențilorCriza coronavirus 30 mai:151 cazuri noi în untimele 24 de ore, 19133 de la începutul pandemieiPeste 150 de polițiști, jandarmi și luptători SAS au intervenit pentru calmarea spiritelor la MătăsaruCornel Ștefan :“Județul Dâmbovița trebuie să țină pasul cu timpurile”Coronavirus:încă două cazuri confirmate în DâmbovițaConcursul Național de Poezie „Constantin Virgil Bănescu”- ediția a XI-aAu început noi lucrări de asfaltare pe drumurile județeneCoronavirus 29 mai 2020:1240 de persoane decedate în țară de la începutul pandemiei, 106 români morți în străinVirgil Guran, președinte PNL Dâmbovița:”Proiectul DN 7 Bâldana-Titu a intrat în linie dreaptă”Deputatul liberal Cezar Preda, precizări privind măsurile de relaxare aprobate începând cu 1 iunie
Home / EDITORIAL / EUROPA REPORNEŞTE MOTOARELE, ROMÂNIA FRÂNEAZĂ ŞI MAI VÂRTOS

EUROPA REPORNEŞTE MOTOARELE, ROMÂNIA FRÂNEAZĂ ŞI MAI VÂRTOS

A fost şi continuă să fie jale mare în  Europa. Italia este devastată de durere, la fel Spania. Franţa a plătit un tribut uriaş în vieţi omeneşti, nici în  Marea Britanie nu e mai bine. Sunt zeci de mii de morţi şi nimeni nu poate spune, cu certitudine, că vede luminiţa de la capătul tunelului. Sute de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene  au petrecut  Paştele Catolic într-o atmosferă cernită, într-o claustrare cum nu şi-au imaginat vreodată că ar fi posibil. Alte zeci de milioane de europeni –creştinii ortodocşi, au retrăit  Miracolul Învierii Domnului departe de biserici,  cu înfrigurare şi speranţă , în siguranța relativă a locuințelor. Nu cobim dar nici nu suntem optimişti… Pentru că vedem ce se întâmplă în jur  şi ne îngrijorează ce nu se întâmplă la noi.

În Austria, guvernul condus de Sebastian Kurz  analizează datele privind numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus şi urmează să aplice un plan de relansare treptată a economiei.În acelaşi timp, cancelarul  Kurtz le-a cerut austriecilor să păstreze măsurile de distanţare socială şi s-a văzut că oamenii au simţ civic şi respect pentru viaţă.

Austria a fost printre primele ţări după Italia care au închis şcolile şi magazinele, iar începând cu 16 martie, guvernul lui Kurz a luat măsuri precum purtarea obligatorie a măştilor.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei,  s-a declarat la rândul său optimistă  privind situaţia epidemică în Germania, subliniind că analizează posibilităţi pentru îmbinarea protecţiei medicale cu revenirea treptată la normalitate.

Revine la viaţă economică Cehia şi chiar în Spania sunt relaxate unele restricţii, pentru a reporni din sectoarele de activitate-industrie, construcţii.

În România în schimb, mai mult de 1 milion de români au contractele de muncă suspendate sau încetate şi oficialii nu fac altceva decât să debiteze generalităţi. Nimic concret şi persistă impresia că nimeni nu vrea să îţi asume decizii care să conteze cu adevărat în viaţa de după criza medicală. Cu riscul real ca milioane de români , care vor scăpa de boală, să ajungă să nu mai poată scăpa de sărăcie.  Şomajul tehnic costă statul român aproximativ 1 miliard de euro pe lună, economia continuă să se contracte şi puterea executivă întârzie să dea impulsul de care este atâta nevoie. Singurele veşti bune vin dinspre Dacia-Renault şi Ford, care au anunţat reluarea producţiei în prima parte a lunii mai. Un semnal excelent şi pentru furnizori şi poate că roata va începe să se învârtă. Este obligatoriu însă și un ajutor  de la stat, constând în reluarea proiectelor publice de investiţii, concomitent cu scheme de ajutor pentru IMM-uri  şi, se înțelege, cu condiţia ca oamenii să respecte cu stricteţe măsurile de distanţare socială. Fără riscuri ori acte de bravadă absolut inutile, care ar putea șterge rezultatele obținite cu  toate sacrificiile de până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *