sâmbătă , 16 noiembrie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / Europenii nu mai au răbdare !?

Europenii nu mai au răbdare !?

​        Oficialii europeni trec din păcate de la declaraţii la mesaje mesaje şi avertismente scrise,  prin care pun  în vedere auturităţilor de la Bucureşti, la modul cel mai serios,  că urmează măsuri dure în eventualitatea menţinerii derapajelor de la valorile commune. Chiar în această săptămână, influentul prim-vicepresedinte al  Comisiei Europene, Frans Timmermans, a adresat  o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, în care avertizează că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi înlocuit cu o procedură și mai dură dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor Penale. Timmermans precizează în document că aceste modificări riscă să creeze o situație de impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv cele de corupție.
În plus, acesta arată că a existat destulă toleranţă:”Cu fiecare această ocazie, Comisia a subliniat că se fac pași făcuți înapoi de la progresele înregistrate în ultimii ani. Problemele pe care le-am identificat și recomandările făcute pentru a liniști îngrijorările apărute nu au fost luate în seamă. Aceeași lipsă de dorință a fost consemnată și în privința recomandărilor făcute de Comisia de la Veneția și de GRECO. Din nefericire, ultimele evoluții din România au amplificat și mai mult problemele existente privind domnia legii.”
El amintește că în Mecanismul de Cooperare și Verificare din noiembrie 2018, Comisia a stabilit o cale clară de urmat – oprirea acestui trend negativ și punerea angajamentelor și eforturilor României din nou pe calea cea bună. “Urmarea acestei căi înseamnă că măsurile ce urmează a fi luate sunt pregătite cu o consultare adecvată și, dacă este necesar, cu ajutor al experților din afara țării. Astfel, s-ar evita riscurie ca măsurile luate să fie incompatibile cu legile UE și instrumentele anticorupție internaționale, sau cu recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare și ale Comisiei de la Veneția”.
Oficialul CE a nominalizat îngrijorările majore  şi avertizat că, “în lumina acestora , dacă măsurile necesare nu sunt luate în scurt timp, sau dacă sunt făcuți noi pași înapoi, cum ar fi promulgarea noilor amendamente la codurile penale, Comisia va declanșa fără întârziere ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)”. E vorba despre procedura  care prevede un dialog de corectare a problemelor și evitarea a declansării Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene  şi care ar înlocui, cât timp este în desfășurare, Mecanismul de Coooperare și Verificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *