duminică , 5 iulie 2020
STIRI PE SCURT
Coronavirus 5 iulie: 391 de cazuri noi, 1750 de decese de la începutul pandemieiAccident rutier cu o victimă încarcerată pe șoseaua de centură al mun.TârgovișteCOVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale DoiceștiLider Pro România despre sesiunea extraordinară a Parlamentului: E din categoria “Mircea fă-te că lucrezi”Coronavirus 3 iulie : Din 420 de cazuri noi, 45 sunt din Dâmbovița !Dezbatere publică pe tema amenajării stațiunii turistice de interes național Peștera – PadinaAtenție șoferi, pe drumari i-a apucat cârpeala!Cod Galben de instabilitate atmosferică până sâmbătă la ora 10Focar de infecție la Centrul pentru Servicii Sociale GăeștiApă cu presiune scăzută la Raciu și LucieniCOVID-19 face prăpăd în Dâmbovița: trei decese și 19 persoane confirmate pozitiv într-o singură zi !!!Aninoasa: PSD propune un “transfer între generații”TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIEFinal de carieră pentru patru pompieri de la ISU „Basarab I” DâmboviţaPro România Dâmbovița: Senatorul Adrian Țuțuianu a prezentat al VII-lea lot de candidați
Home / EDUCAȚIE / Evaluare Națională de … criză

Evaluare Națională de … criză

Potrivit datelor publicate de Ministerul Educației, la examenul de Evaluare Națională 2020, sesiunea 2 – 27 iunie, s-au înscris 172.482 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în Bucureşti. Pentru cei care au fost mai puțin interesați, amintim că absolvenții clasei a VIII-a au susținut probele scrise la Evaluarea Națională săptămâna trecută, anume pe   15 iunie, probă scrisă la Limba şi literatura română, 17 iunie, proba scrisă la Matematică și în 18 iunie, probă scrisă la Limba şi literatura maternă, acolo unde a fost cazul.

Pe fondul  pandemiei de COVID-19, Evaluarea Națională 2020 s-a desfășurat în condiții speciale, care au presupus și triajul epidemiologic al elevilor dar și alte măsuri stricte cu caracter preventiv. În premieră,Ministerul Educației și Cercetării a publicat rezultatele elevilor, obținute în urma susținerii examenelor naționale, cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Fiecare candidat a primit un cod unic iar listele  afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro au  conținut  codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.

Îmbucurător este că nu au fost incidente majore iar situația  generală arată că, dintre cei 160.468 candidați prezenți, 135.101 candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 76.10%. Dintre aceștia, 839 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). În Dâmbovița au fost 122 note de 10 la Limba Română, 58 la Matematică și 20 de medii de zece. Asta înseamnă, cel puțin statistic, un salt calitativ comparativ cu anii trecuți. În fapt, sunt multe voci autorizate care vorbesc despre lejeritatea subiectelor, știut fiind că a fost scoasă, cel puțin la Matematică, partea cea mai dificilă a materiei. Se vorbește și de o mai mare toleranță la corectarea lucrărilor, că doar e criză. Așa că nu trebuie să se îmbete nimeni cu apă rece, că ar fi crescut calitativ învățământul gimnazial. Rămâne problema absenților, cam 8%, neluați în seamă la calculul promovabilității.

Un mare motiv de îngrijorare îl constituie diferențele uriașe dintre învățământul urban și rural. Datele publicate de Ministerul Educaţiei arată că 46,30% dintre elevii din mediul rural au luat note cuprinse între 1 şi 4,99 la Matematică, în timp ce în mediul urban procentul a fost de 19,61%. Totodată, elevii din mediul rural care au obţinut medii cuprinse între 1 şi 4,99 la Evaluarea Naţională sunt, procentual vorbind, de peste două ori mai numeroși decât cei din urban: rural – 38,03%; urban – 15,08%.

Totuși, pe ansamblu, elevii și profesorii implicați merită felicitări pentru modul în care s-au comportat, pentru că au înțeles să respecte regulile și au suportat cu stoicism disconfortul generat de aplicarea măsurilor preventive împotriva răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *