Acasă ACTUALITATE Exerciţiu pentru simularea unei situații de urgență generată de un accident major pe căile de transport feroviar

Exerciţiu pentru simularea unei situații de urgență generată de un accident major pe căile de transport feroviar

de adrian

În data de 24.03.2022, ora 09.00, prin apel 112, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” al județului Dâmbovița este anunțat despre producerea unui accident feroviar în Gara Târgoviște Sud, prin coliziunea a două garnituri de tren, una pentru transport călători, iar cealaltă pentru transport de marfă, în timpul efectuării unor manevre. Din primele informații, reiese că garnitura de transport marfă nu a putut fi oprită la timp, generând coliziunea.

De asemenea, s-au primit informații că în garnitura de transport persoane, care circula dinspre Titu, există multe persoane rănite, apelantul neputând da relații cu privire la gravitatea accidentărilor, observând totuși că sunt mai mult de 15 persoane afectate în interiorul garniturii.

La locul accidentului au fost mobilizate de urgență forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul Târgoviște.Pentru gestionarea eficientă a accidentului, având în vedere numărul mare de victime, la nivelul județului Dâmbovița a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Totodată, la locul accidentului au fost operaționalizate în scurt timp Punctul operativ avansat și Punctul medical avansat pentru o coordonare eficienta a operațiunilor de salvare a victimelor accidentului.

După o primă evaluare a echipajelor de intervenție au fost identificate 17 victime în garnitura de tren care prezintă multiple traumatisme, acestea fiind evacuate pe rând de către echipajele de pompieri și preluate de echipajele SMURD și SAJ pentru evaluare și acordarea îngrijirilor medicale.

Echipajele SMURD și SAJ Dâmbovița a trasportat la Unitatea Primiri Urgențe din Târgoviște 10 persoane rănite și la Unitatea Primiri Urgențe din Ploiești o persoană rănită.

După evaluarea medicală efectuată la fața locului 5 persoane au refuzat transportul la spital. Din nefericire, o persoană a fost găsită decedată. Aceasta prezenta leziuni incompatibile cu viața.

În timpul operațiunilor de salvare, în interiorul locomotivei de la garnitura de tren care transporta persoane, a izbucnit un incendiu. Pentru stingerea focului a acționat imediat un echipaj de stingere aflat la locul accidentului. Incendiul a fost lichidat rapid, fiind îndepărtat riscul de extindere a flăcărilor la restul locomotivei.

Desfășurarea exercițiului a urmărit, pe flux informațional-decizional parcurgerea etapelor pentru activarea Planului Roșu de intervenție al județului Dâmbovița și realizarea cooperării între structurile implicate la nivel județean, iar în teren organizarea și desfășurarea operațiunilor de salvare și triaj a victimelor și acțiunile întreprinse pentru coordonarea forțelor de intervenție, pe etape, în funcție de necesitățile operaționale identificate la locul accidentului.

În cadrul exercițiului au participat persoane de coordonare din cadrul Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița și Sucursalei Regională Căi Ferate București.

Forțele participante la exercițiu au fost din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basrab I” al județului Dâmbovița, Serviciului de Ambulanță Județean, Flilalei de Cruce Roșie Dâmbovița și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Târgoviște.

Asigurarea măsurilor de ordine publică a fost realizată de echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița și Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.

Pe fluxul informațional-decizional, pe lângă structurile care au participat cu forte în teren au fost implicate și Consiliul Județean Dâmbovița, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița și Comisariatul Județean Dâmbovița al Gărzii Naționale de Mediu care au primit informațiile de la locul accidentului și au rezolvat situațiile specifice transmise conform responsabilităților pe care le au la nivel județean.

La finalul exercițiului, în cadrul ședinței desfășurată la locul de desfășurare, inspectorul șef al ISU Dâmbovița a prezentat concluzia generală din care reiese că operațiunile desfășurate la locul accidentului au fost realizate în siguranță pentru forțele participante, victimele au fost extrase în timp scurt și preluate de echipajele medicale, fiind transportate în siguranță la unitățile spitalicești.

 

You may also like

Lasă un Comentariu