luni , 28 septembrie 2020
STIRI PE SCURT
Alegeri locale în Dâmbovița: Patru amenzi contravenționale și 12 cercetări asupra unor fapte de natură penalăCristian Stan câștigă al doilea mandat la Primăria TârgovișteCandidați PSD nu sunt lăsați să asiste la numărarea voturilorAlegeri locale: Efective de poliție suplimentate în 32 de zone de riscPSD reclamă acțiuni de intimidare la AninoasaAbsenteismul poate dăuna grav comunității locale! Mergeți la vot și respectați reguluile sanitare!Aurelian Cotinescu, candidat PNL:”Cred într-o administrație curată, unde minciuna, corupția și incompetența n-auCosmin Bozieru, candidat Pro România:”Am votat pentru o Târgoviște metropolă”Candidat al PSD Dâmboviţa, ridicat NELEGAL de organele de urmărire penală din fața secției de votare nr. 358 RăzvPro România Dâmbovița- Acuzații de fraudă electorală la UlmiCristian Stan, candidat PSD la Primăria Târgoviște:”Am votat pentru continuitate”Cornel Ștefan, președinte PSD Dâmbovița:” Em votat pentru viitorul copiilor noștri!”Adrian Țuțuianu, Pro România:”Am votat pentru o administrație performantă!”Alegeri locale ora 11: Prezența la vot în Dâmbovița – 14,93%PSD Dâmbovița- acuzații de mită electoralăCoronavirus 26 septembrie 2020:1552 cazuri noi și 54 de decese în preziua alegerilorComunicat PNL:Statul va prelua, printr-o societate comercială, activele COS TârgovișteLudovic Orban este acuzat că face campanie electorală ilegală În Dâmbovița!Mergeți la urne! Dacă respectați regulile sanitare, votul nu va dăuna sănătății !!!Șapte autoturisme făcute zob și patru victime , în două accidente pe A1
Home / ADMINISTRAȚIE / Experţi ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” vor elabora a nota conceptuală privind amenajarea stațiunii turistice de interes național Padina – Peștera

Experţi ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” vor elabora a nota conceptuală privind amenajarea stațiunii turistice de interes național Padina – Peștera

La  Hotel Peștera a fost  semnat astăzi a ordinul de începere a serviciilor de elaborare a notei conceptuale privind amenajarea stațiunii turistice de interes național Moroeni-Padina-Peștera. Demersul este premergător   finalizării documentației urbanistice „Actualizare, reconfigurare Plan Urbanistic Zonal Padina – Peștera și a Regulamentului Local de Urbanism aferent”, ce urmează a fi elaborată de către Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuție și Consulting din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

După avizarea notei conceptuale  va fi întocmit masterplanul stațiunii și se va elabora Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Concomitent cu aceste trei etape, se elaborează studiile de teren (studiile de altimetrie, geotehnic și de inundabilitate) și documentațiile și studiile necesare în vederea obținerii avizelor și acordurilor obligatorii  pentru realizarea documentației de urbanism. Acestea vor fi emise de Agenția pentru Protecția Mediului, Apele Române, Parcul Natural Bucegi, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerul Turismului și Academia Română.

În paralel cu documentația de urbanism, în cadrul celor trei etape se elaborează studiile de soluție și studiile de fezabilitate pentru realizarea rețelelor edilitare (alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale) și pentru realizarea căilor de circulație (rutieră și pietonală).

Alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Alexandru Oprea, și vicepreședintele Alin Manole, la întâlnire au  participat Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, Teodor Bâte, arhitectul-șef al județului, Vasile Dinu, directorul general al Direcției Generale Infrastructură Locală, Jean Cîrstoiu, director general adjunct al Direcției Generale Infrastructură Locală, Ștefan Ioniță, expert în cadrul cabinetului președintelui CJD, Emil Stănescu, președintele Filialei Muntenia Vest al Ordinului Arhitecților din România, și Laurențiu Moraru, primarul comunei Moroeni.

Din partea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, la întâlnire au participat: prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rector, și prof. dr. arh. Tiberiu Florescu, prorector, președintele Registrului Urbaniștilor din România, dar și coordonatorul proiectului derulat de CJD.

Organizat în colaborare cu Asociația Padina – Peștera, evenimentul a avut loc ca urmare a demersurilor inițiate de administrația județeană în vederea găsirii celor mai bune idei și soluții pentru dezvoltarea zonei montane a județului Dâmbovița, iar colaborarea cu specialiștii Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București va sta la baza proiectului strategic de dezvoltare a turismului în zona montană din județul nostru, proiect ce urmărește valorificarea platoului Padina – Peștera din Parcul Natural Bucegi.

Cu acest prilej, președintele Alexandru Oprea a subliniat faptul că, pentru o dezvoltare durabilă a zonei montane, este nevoie de un concept arhitectural care să asigure necesitățile prezentului fără a compromite viitorul unei zone cu o înaltă valoare naturală: „Este încă un pas pe care instituția pe care o reprezint îl face privind viziunea referitoare la dezvoltarea Stațiunii Turistice de Interes Național Padina – Peștera. Am semnat contractul pentru nota conceptuală pentru pârtia de schi, l-am semnat și pe cel pentru studiul de fezabilitate și partea de proiectare pentru alimentarea cu gaze naturale a stațiunii, am semnat studiul pentru alimentarea cu apă și pentru viitoarele rețele, stații de epurare, suntem foarte aproape și cu studiul de soluție legat de alimentarea cu energie electrică și avem alte câteva studii în derulare, cum ar fi cel de altimetrie (…), pași înainte pe care CJD îi face. Este o activitate de durată, nu putem rezolva toate problemele și formalitățile peste noapte, dar acestea sunt bazele pe care vom edifica această stațiune.”

Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București,  prof. dr. arh. Marian Moiceanu, a dat asigurări că „se va face o integrare a tuturor criteriilor și determinărilor de zonă, în armonie, astfel încât vom face lucrurile fără o intervenție brutală, în deplină cunoștință. Îmi doresc ca ceea ce vom fundamenta noi, acest concept, să stea la baza unor direcții viitoare, care să ducă la o dezvoltare controlată, fără contradicții cu natura, cu alte județe sau cu regimul juridic.”

Prorectorul universității bucureștene, prof. dr. arh. Tiberiu Florescu, a menționat că acest proiect-pilot „este unul complex, de importanță națională, un proiect-pilot al unei stațiuni turistice gândite de la zero, cu respectarea tuturor criteriilor, a valorilor locale, a intereselor comunității și ale județului. Suntem conștienți de faptul că vom atrage atenția opiniei publice, dar suntem pregătiți să facem față tuturor aspectelor legate de ceea ce înseamnă proiectarea sustenabilă a localităților. Avem credința că acest proiect se poate face; această zonă are un potențial extraordinar și considerăm că cineva trebuie să facă astfel de lucruri în România, pentru a putea valorifica patrimoniul natural existent.”

Și arhitectul-șef al județului, Teodor Bâte, a făcut, la rândul lui, câteva precizări referitoare la aceste demersuri: „Totul va fi făcut cu grijă maximă pentru cadrul natural și cu respect pentru munte, astfel încât să valorificăm natura fără a distruge această bogăție foarte importantă de care beneficiem. Documentația, din punct de vedere tehnic, va parcurge această etapă – de notă conceptuală, urmată de un masterplan, după care se va efectua PUZ-ul efectiv, în baza căruia se vor face dezvoltările următoare (…) Mă simt în siguranță deplină și sunt foarte încântat de faptul că Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București a acceptat să fie parte din acest proiect și sunt sigur că, prin cunoștințele și expertiza dânșilor, puse la dispoziția acestui proiect, vom ajunge la un deznodământ fericit, care va contribui la dezvoltarea durabilă a județului nostru.”

Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, a spus că acest proiect este unul „salutar și mult așteptat de noi, cei din zonă. Sunteți într-adevăr sub lumina multor reflectoare, dar și a istoriei, pentru că, aici, vorbim despre o zonă deosebită, la poalele Vârfului Omul; noi, aici, în stațiune avem și Babele și Sfinxul și Lacul Bolboci și Peștera Ialomiței, minuni ale naturii (…) și așteptăm cu toții să se întâmple – stațiunea turistică să devină realitate, pentru că, peste foarte puțin timp, pe 15 martie, vom împlini deja doi ani de când am fost atestați ca stațiune turistică de interes național, iar asta înseamnă că există destui investitori dornici să vină și să investească, dar așteaptă rezolvarea problemelor de infrastructură de PUZ, parte a acestui început care se întâmplă astăzi. Veți rămâne în istorie dacă veți face asta!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *