joi , 23 mai 2019
Home / SOCIETATE / FAMILIILE CU MAI MULT DE DOI COPII ABIA FAC FAŢĂ CHELTUIELILOR CURENTE

FAMILIILE CU MAI MULT DE DOI COPII ABIA FAC FAŢĂ CHELTUIELILOR CURENTE

         Reprezentanţii a două gospodării din cinci (38,9%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente, procentul fiind extrem de ridicat în regiunile cele mai sărace ale ţării. Dacă sunt luate  în considerare şi acelea în cazul cărora se declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, procentul ajunge la 81,6% din totalul gospodăriilor, se arată într-un document publicat recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Mai simplu de înţeles dar la fel de adevărat, este că numai pentru o gospodărie din cinci cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor, după cum reiese din publicaţia intitulată “Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România în anul 2017”.
Dincolo de procentajul ridicat de familii cu probleme financiare serioase, din aceeaşi lucrare aflăm că printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (48%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (45,8%). Şi mai greu se descurcă membri gospodăriilor formate din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii în întreţinere (56,9%). De asemenea, se regăsesc în acestă situaţie 66,4% dintre gospodăriile al căror cap are statutul ocupaţional de şomer şi 53,6% dintre cele conduse de un agricultor.
În ceea ce priveşte capacitatea de a achita la timp cheltuieli curente importante precum întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc, aproape o treime din gospodării (31,7%) a prezentat restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare.
Ce ar mai fi de adăugat vizavi de aceste realităţi necosmetizate? Că agenda populaţiei nu are nimic de a face cu agenda clasei politice care , primordial, se luptă pentru putere şi satisfacerea intereselor de grup, indiferent de culoarea politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *