Fără să facă mare brânză în “politica mare”, prin câteva lovituri de imagine , asezonate cu ceva scandaluri, USR a ajuns revelația alegerilor europarlamentare din mai anul trecut. Nu a excelat la niciun capitol și a profitat la maxim de curentul general de antipatie față de foștii lideri ai PSD. Fiind așadar o rețetă brevetată cu succes, vine acum Alianța USR-Plus și reîncălzește o temă cu mare priză la public, anume inițiativa “Fără penali în funcții publice!” Și pentru că se apropie alegerile din 27 septembrie iar politicienii din toate partidele sunt conștienți de ura și repulsia pe care corupții – în fond despre asta e vorba- le stârnesc atunci când ajung în fața opiniei publice, ce să vezi? Iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” a trecut de Camera Deputaților cu 295 de voturi pentru și o abținere!!!
Adică nu a fost nimeni suficient de nebun să se opună acestei propuneri legislative care prevede amendarea Articolului 37 din Constituţie – Dreptul de a fi ales . Este vorba de introducerea unui text nou, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat sau în funcţia de preşedinte al României, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului, fără ca “odiseea” inițiativei să se oprească aici. Pentru că,potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat. Și odată ajunși aici, realizăm că nu este decât o aventură menită să aducă inițiatorul, adică Alianța USR-Plus, într-o postură favorită.
Declarativ, proiectul este susținut cu mare drag și de liberali și de social-democrați. Ceea ce nu înseamnă însă că se va ajunge la un referendum, fie înainte , fie simultan cu alegerile locale. Nici unii, nici ceilalți nu vor un alt partid mare, în stare să incline decisiv balanța. Ca să nu mai amintim că, în fond, vorbim despre o mare păcăleală:
Daca legea constituțională va fi adoptata si aprobată prin referendum , interdictia e valabilă pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii, iar foarte multi români nu vor intelege ce înseamnă acest lucru.
Vorbim de acele persoane “reabilitate” care vor fi alese , cu tot oprobiul cetățenilor revoltati că s-a votat degeaba “Fără penali în funcții publice”!
“Fără penali în funcții publice”-joc de imagine intrat în …prelungiri
105