Acasă ACTUALITATE Federația Rusă a fost exclusă din Consiliul Europei

Federația Rusă a fost exclusă din Consiliul Europei

de adrian

În urma votului unanim din plenul APCE, pentru adoptarea Raportului și Avizului pe tema : „Consecințele agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”, prin care se  solicita Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei să finalizeze imediat procedura declanșată în baza articolului 8 din Statut, pentru excluderea imediată a Federației Ruse din această organizație pan-europeană, Consiliul Europei a exclus oficial Federația Rusă din cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent din cauza invaziei și războiului său început în Ucraina.

Într-o declarație publică, Consiliul Europei a spus că „Federația Rusă încetează să mai fie membră a forului de astăzi, după 26 de ani în care a avut această calitate”.

Decizia vine la o zi după ce Rusia, care anticipase excluderea,  a declanşat procedura ieşirii din Consiliul Europei, acuzând NATO şi UE că au făcut din această organizaţie un instrument în serviciul „expansiunii lor militaro-politice şi economice spre Est”, explicație care poate fi servită cel mult de propaganda aservită criminalului de război Vladimir Putin.

Consiliu Europei este instituția care a elaborat Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) iar excluderea  are consecințe concrete. Convenția drepturilor omului va înceta să se aplice Rusiei, iar rușii nu vor mai putea face recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva guvernului lor.

Drapelul Rusiei a fost coborât  miercuri de pe catargul din fața clădirii Consiliului Europei din Strasbourg. Presa internațională a concluzionat  că prin acest gest, Rusia a fost recunoscută oficial ca parte a lumii barbare.

Rusia este doar a doua țară care părăsește grupul pan-european însărcinat cu apărarea drepturilor omului și a statului de drept de la formarea sa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Grecia făcuse același lucru în 1969, tot pentru a evita expulzarea, după ce un grup de ofițeri din armată a preluat puterea într-o lovitură de stat militară. S-a alăturat din nou după restabilirea democrației cinci ani mai târziu.

 

You may also like

Lasă un Comentariu