joi , 1 octombrie 2020
STIRI PE SCURT
Coronavirus 1 octombrie: A doua zi consecutivă cu peste 2000 de cazuri noi confirmateZeci de patroni de unități de panificație și service-auto sancționați pentru nerespectarea legislației munciiTârgoviște: Teren de fotbal omologat UEFA, funcțional în două-trei săptămâniIncendiu la o garsonieră de pe Strada LaminoruluiCardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu 1 octombrieJandarmii vor asigura respectarea regulilor la concertul de jazz de la PeșteraTârgoviște: Grupa mică ”Piticot”, de la Grădinița nr. 3 cu program prelungit, intră în scenariul 3Ajutoare de stat pentru zootehniștii a căror activitate a fost afectată de pandemieDâmbovița: A fost depășit pragul de 4000 de cazuri de infectare cu COVID-19 de la începutul pandemieiCoronavirus :30 septembrie, prima zi cu peste 2000 de cazuri noi raportate în ultimele 24 de oreFinal de carieră pentru patru subofiţeri de la ISU „Basarab I” Dâmboviţa“Hoții” de voturi și vânzătorii de iluziiJandarmii sunt alături de organizatorii etapei de off-road “CORB Adventure Days 2020”Căruță spulberată de un microbuz, la VișinaAutorul accidentului de la Aninoasa, reținut pe bază de ordonanțăDpt. Carmen Holban: Mulţumesc pentru încrederea acordată PSD DâmboviţaAu votat cu gândul la viitor!?Coronavirus 29 septembrie: 44 decese în ultimele 24 de ore, 551 pacienți internați la ATIPotrivit legii, listele cu salariile bugetarilor trebuie publicate online dar și la sediile instituțiilorGratuitate la transportul în comun pentru toți elevii care învață în Târgoviște
Home / ECONOMIC / Fermierii care ard miriştile riscă sancţiuni financiare

Fermierii care ard miriştile riscă sancţiuni financiare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează producatorii agricoli cu privire la prevederile Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri in Romania, cu modificarile ulterioare, prin care este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Informarea fermierilor cu privire la respectarea normelor de ecoconditionalitate, respectiv a  bunelor condiţii agricole şi de mediu (GAEC) 6.2, prin care este interzisa  arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil precum si a vegetatiei pajistilor permanente se face periodic, chiar de la depunerea cererii unice de plata fermierul ia cunostinta de aceste norme prin semnarea unui angajament de respectare care face parte integranta din cerere.

Fermierul care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) si/sau pajisti permanente, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

De asemenea,fermierul care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

In cazul nerespectarii acestui GAEC, fermierilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectare.

Conformitatea sau după caz neconformitatea cu GAEC 6.2 se constată la controlul pe teren,  unde se observă dacă resturile vegetale au fost sau nu arse.

În cazul în care arderea a fost provocată de cauze necunoscute, iar fermierul  prezintă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sesizarea înregistrată la poliţie sau la inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă privind acest fapt în decurs de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului, GAEC este respectat. Documentele doveditoare trebuie emise de catre autoritatile competente la o data anterioara efectuarii controlului.

Ca urmare a sesizarilor primite de la  Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, inspectori din cadrul APIA Centrul Judetean Dambovita au facut aproximativ 70 de vizite in teren, in zone cu parcele declarate de fermieri in cererile unice de plata si au constatat suprafete arse pe parcelele a 44 de fermieri.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a incheiat un protocol de colaborare cu Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *