Săptămână dedicată fotbalului în municipiul de pe Cricov, unde autoritățile locale au pregătit un complex de acțiuni și activități pentru a celebra așa cum se cuvine FLACĂRA MORENI. ”Pentru că nu este vorba numai despre sport, performanță și implicare, ci și despre faptul că foarte puține echipe din România se pot mândri cu o activitate neîntreruptă de un secol”- cum a precizat primarul Constantin Dinu.
Marea sărbătoare a fotbalului și sportului morenar în general, a început luni, 14 noiembrie, cu competițiile de fotbal între echipele instituțiilor de învățământ și echipele din cartiere. Miercuri a fost programată festivitatea de premiere a câștigătorilor Cupei „Flacăra Moreni 100 de Ani” iar vineri, 18 noiembrie 2022, are loc reuniunea festivă a sportivilor, antrenorilor și președinților care au condus clubul. În aceeași zi sunt programate pe Stadionul Flacăra meciuri demonstrative- Old Boys, juniori, echipa actuală. Suita de manifestări se va încheia sâmbătă seara, pe stadion, unde vor avea loc proiecții, un spectacol de muzică, spectacol de lasere și foc și, bineînțeles, un foc de artificii.
Cu puțin înaintea reuniunii fotbaliștilor care au adus glorie echipei Flacăra Moreni a avut loc și o conferință de presă, alături de primarul Constantin Dinu, unul dintre inițiatorii marcării acestui jubileu, fiind președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, administratorul public al județului- Cristian Avanu, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, Prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu și deputatul Ioan Vulpescu.
Primarul Constantin Dinu a făcut un scurt istoric al echipei, punctând în principal momentele de început: ”Împlinirea a 100 de ani de activitate fotbalistică este un moment pe care puțini au șansa să-l trăiască. Despre Flacăra aș dori să vă spun doar câteva dintre lucrurile cele mai importante. Este clubul înființat în 1922, prima dată sub denumirea de „Izvorul”. Cel care a avut inițiativa a fost un student venit din București, pe nume Vasile Laic. A venit cu o minge de fotbal și a încropit o echipă care, pentru început, făcea jocuri amicale. Ulterior, echipa a luat denumirea de Astra Română. O personalitate care a marcat activitatea acestui club a fost Costi Herol. Un multiplu campion național ai României, probabil unul dintre cei mai mari sportivi români, din păcate foarte puțin cunoscut. A participat la 12 discipline sportive, în aceeași perioadă fiind căpitanul echipei naționale de handbal, căpitanul echipelor naționale de baschet și volei. A practicat biatlonul, tenisul de masă, înotul, în total 12 discipline sportive. (…) În anii 1984-1989 echipa a activat în prima divizie și s-a clasat pe locul IV în ediția ’88-’89 a campionatului, ceea ce i-a dat posibilitatea să evolueze în cupele europene. Vârful de performanță al echipei a fost acea dublă manșă cu FC Porto. Flacăra Moreni este singurul club din Județul Dâmbovița care a ajuns într-o cupă europeană și care a împlinit 100 de ani. Sunt lucruri cu care ne mândrim, pentru că s-au făcut cu mare dragoste pentru echipă și acest sport.”
Primarul Constantin Dinu a vorbit și despre sprijinul pe care l-a acordat administrația publică locală, unei echipe care ajunsese în pragul desființării și care juca eșalonul IV, pe un teren din Valea Lungă. A înființat Clubul Sportiv Municipal și a înregistrat la OSIM brandul „Flacăra” iar demersurile făcute, cu sprijinul Consiliului Județean, au făcut ca OMV să redea municipalității baza sportivă. Sunt planuri mari pentru viitor iar sprijinul administrației județene este apreciat așa cum se cuvine, una dintre ținte fiind chiar promovarea în Liga a II-a.
Corneliu Ștefan, președinte Consiliul Județean Dâmbovița:
„Astăzi asistăm la un moment istoric pentru Județul Dâmbovița, când sărbătorim 100 de ani de la înființarea unei echipe de fotbal. Și când vorbim de fotbal vorbim de sport, de sănătate și nu în ultimul rând de dezvoltarea județului nostru. Vreau să felicit pe toți cei care au ținut Flacăra vie timp de 100 de ani și pe toți cei care îi avem astăzi în viață, un pios omagiu pentru cei care nu mai sunt. Vreau să felicit administrația publică locală pentru că a înțeles că trebuie să susțină fenomenul sportiv la Moreni. Așa cum am promis în primăvară, de anul acesta Consiliul Județean va intra în parteneriat cu Primăria Moreni, pentru a sprijini echipa de fotbal. Astăzi la vă spun că anul viitor vom contribui cu o sumă mult mai mare, pentru a ajuta echipa. De când am venit la Consiliul Județean, împreună cu colegii mei am avut și aplecare și o gândire pentru tot ceea ce înseamnă activitatea sportivă din Dâmbovița. (…) Avem proiecte mari la Moreni, proiecte pe care, împreună cu Primăria, le vom realiza începând de anul viitor. Vom finaliza studiul de fezabilitate și vom scoate la licitație proiectul tehnic pentru centura ocolitoare a Municipiului Moreni, un proiect istoric. Vreau să asigur locuitorii de tot sprijinul Consiliului Județean. Nu-mi este indiferent ce se întâmplă la Moreni și voi fi prezent mult mai des, pentru a avea proiecte importante de dezvoltare a municipiului și întregii zone.”
Și deputatul Ionuț Vulpescu a vorbit cu sufletul despre echipa Flacăra Moreni și uluitoarea performanță de a aduce la Moreni echipa FC Porto, câștigătoare cu un an înainte a Cupei Campionilor, la acea vrem cel mai râvnit trofeu rezervat echipelor de club.
„Este o poveste care trebuie să meargă mai departe, cu așa suporteri și cu sprijinul pe care îl va primi din partea Consiliului Județean. Cu asemenea suporteri, Flacăra Moreni nu poate să se stingă!”