Deşi au fost vehiculate insistent nume precum Bogdan Aurescu sau Nicolae Ciucă, drept posibili premieri desemnaţi, capabili şi suficient de credibili pentru a putea pune capăt crizei politice, preşedintele Klaus Johannis a arătat că nu este dispus să renunţe la alegerile anticipate. În consecinţă, Florin Cîțu, actualul ministru interimar al Finanțelor, a fost desemnat să formeze noul guvern. Cîțu, lider al senatorilor liberali și unul dintre cei mai vocali politicieni anti-PSD, a fost sacrificat practic pentru grăbirea alegerilor parlamentare, fiind evident că nu va fi acceptat de social-democraţi, indiferent cu ce echipă se va prezenta la votul de învestire.
Nici prea bogat dar departe de a fi sărac, Florin Cîţu s-a şcolit în Statele Unite şi, că le place sau nu adversarilor să recunoască, este un economist de top. Anterior revenirii în România, a lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii şi la banca centrală a Noii Zeelande iar în perioada 1997 – 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA.Au rămas célèbre certurile sale cu predecesorul în funcţie, Orlando Teodorovici, despre care a afirmat că are imunitate diplomatică acordată de Moscova, că nu plătește taxe statului român pentru că este guvernator al Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei și că încalcă legea penală, deoarece nu ar fi avut voie să ocupe alte funcții remunerate cât timp a fost membru al Guvernului României.
Nominalizarea lui Cîțu este o nouă încercare, voit sortită eşecului, cu scopul de a forța alegerile anticipate, având în vedere că este aproape imposibil ca acesta să adune o majoritate în Parlament. Potrivit unuia dintre scenarii, PNL ia în calcul serios ca noul guvern să nu treacă de votul Parlamentului, iar următoarea nominalizare să fie tot Ludovic Orban, astfel încât să se ajungă la declansarea anticipatelor. Fără alte comentarii, PSD a anunțat în avans şi chiar în seara desemnării, că nu va vota un guvern PNL, cu atât mai puțin condus de Cîțu, tratat cu ostilitate și de către Pro România. Cu numai 13 parlamentari , ALDE aproape că nu mai contează în economia războiului politic iar PMP şi USR ar cam vrea la guvernare. Nu însă şi experţii în preacurvia politică şi demagogi în egală măsură: politicienii unguri au decretat că nu mai e cazul să se vorbească despre alegeri anticipate, nu de alta dar coronavirusul a ajuns şi în graniţele României…
Florin Cîţu, încă un sacrificiu pe altarul anticipatelor
164
postarea anterioară