miercuri , 16 octombrie 2019
Home / SĂNĂTATE / FOCAR CONFIRMAT DE PESTĂ PORCINĂ LA NICULEŞTI

FOCAR CONFIRMAT DE PESTĂ PORCINĂ LA NICULEŞTI

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi,  ca urmare a confirmării la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița,  în două gospodării din localitatea Niculești, satul Ciocănari.  A fost adoptat, în cadrul ședinței, planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și au fost aprobate deciziile de stingere a focarului.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localități, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție și instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localității.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, se solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , aceasta având însă un puternic impact la nivel economic si social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *