miercuri , 19 iunie 2019
Home / SĂNĂTATE / FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ CONFIRMAT LA FIERBINŢI, COMUNA ŞELARU

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ CONFIRMAT LA FIERBINŢI, COMUNA ŞELARU

Cu numai o săptămână înainte de Ignat, în  satul Fierbinţi, comuna Şelaru, au apărut primele semne de boală: într-o singură gospodărie  au murit nouă porci.  Confirmarea prezenţei virusului PPA a venit în urma efectuării  analizelor de laborator iar pentru proprietarul animalelor moarte, necazurile nu se opresc aici. Omul mai are câteva zeci de porci  şi toţi vor fi sacrificaţi şi confiscaţi, spun autorităţile.

Conform procedurilor legale, în sat au fost instituite zone de restricţie, fiind interzise cu desăvârşire transportul ori comerţul cu carne de porc sau animale vii.

“Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, la o exploatație comercială de tip A, în satul Fierbinți din comuna Șelaru.

Centrul  local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 15.12.2018, ora 08.30, pentru a adopta măsurile necesare prevenirii și răspândirii virusului PPA.

A fost emisă decizia de ucidere a celor 61 de porcine din exploatația comercială afectată, precum și decizii de ecarisare alternativă și de instituire a zonelor de restricție.

Reamintim cetățenilor că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.

Totodată precizăm că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, dar cu un puternic impact la nivel economic și social.”- se precizează în comunicatul emis de Prefectura Dâmboviţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *