miercuri , 19 iunie 2019
Home / SĂNĂTATE / FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA POIANA

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA POIANA

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezenţa virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din satul Poiana, comuna Poiana.

Centrul  Local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 19.03.2019, ora 16.00,  pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de stingere a focarului.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit:

– o zonă de protecție, pe o rază de 3  km

– o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului.

Autorităţile solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.

Pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistand nici ce mai mic risc de îmbolnavire , dar are un puternic impact la nivel economic si social. Proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *