marți , 12 noiembrie 2019
Home / SĂNĂTATE / Focar de pestă porcină la Siliştea, comuna Raciu

Focar de pestă porcină la Siliştea, comuna Raciu

Ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Siliștea- comuna Raciu, s-au întrumit factorii responsabili,  în scopul  adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități. De asemenea, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit și zonele de restricție în jurul focarului.

Se solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.  Proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având însă un puternic impact la nivel economic si social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *