miercuri , 16 octombrie 2019
Home / SĂNĂTATE / FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ PE UN FOND DE VÂNĂTOARE DIN RUNCU

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ PE UN FOND DE VÂNĂTOARE DIN RUNCU

Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița(CLCB), s-a întrunit azi-dimineaţă, ca urmare a confirmării oficiale a prezenței virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la mistreți, pe raza localității Bădeni, din comuna Runcu, în fondul de vânătoare 13 Runcu aparținând APMTC Runcu.

În conformitate cu procedurile legale în vigoare, fondul de vânătoare a fost pus sub restricție oficială, pe o rază de 13 km în jurul focarului.

Astfel, în cadrul ședinței CLCB, în scopul reducerii propagării bolii, a fost aprobat Planul de măsuri pentru combaterea PPA la mistreți și s-a dispus emiterea următoarelor decizii:

  • Distrugerea carcaselor și cadavrelor de suine prin metode alternative incinerare-îngropare;
  • Instaurarea zonelor de restricție cu confirmare de trimitere/primire.

Totodată, se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât și a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse și alte măsuri de prevenire a răspândirii și a combaterii bolii. Virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând  nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *