vineri , 17 ianuarie 2020
Home / ACTUALITATE / Focare de pestă porcină la Bezdead, Răscăieţi şi în trei fonduri de vânătoare

Focare de pestă porcină la Bezdead, Răscăieţi şi în trei fonduri de vânătoare

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit cu puţin timp în urmă,  ca urmare a confirmării virusului de pestă porcină africană în mai multe gospodării din județ precum și pe raza unor fonduri de vânătoare, după cum urmează:

–  o gospodărie în localitatea Bezdead – comuna Bezdead;

–  o gospodărie în localitatea Răscăeți – comuna Răscăeți;

–  Fondul de vânătoare 3 Găești(1 caz);

–  Fondul de vânătoare 30 Frăsinet(1 caz);

–  Fondul de vânătoare 28 Finta(9 cazuri).

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităților. Totodată, în conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor.

În ceea ce privește confirmarea virusului la mistreț pe raza celor trei fonduri de vânătoare menționate, s-a dispus îndeplinirea următoarelor activități conform planurilor de măsuri aprobate:

  • Măsuri corespunzătoare de igienă care să fie aplicate persoanelor ce pot intra în contact cu porcii sălbatici, pentru a reduce răspândirea virusului PPA;
  • Înființarea unui grup de experți cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi și epidemiologi specialiști în zona sălbatică;
  • Punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor de porci din zona definită ca infectată;
  • În domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă și dibuire în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului;
  • Se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât și a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse și alte măsuri de prevenire a răspândirii și a combaterii bolii.

Se solicită  sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, se preciză că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat. Pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *