Într-un discurs cuprinzător dar concis în același timp, rostit în ședința festivă a Parlamentului din 28 noiembrie, dedicată Zilei Naționale a României, senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean, președinte al Comisiei de Politică Externă, a scos în evidență rolul poporului român în realizarea Marii Uniri dar și contribuția social-democraților din acea vreme la înfăptuirea acestui deziderat:
„Marcăm astăzi, solemn și cu emoție, 104 ani de la momentul cu adevărat istoric al deciziei fundamentată pe voința suverană a românilor majoritari din Transilvania, de a se uni cu Tara Mamă, România.
Decembrie 1918 a consacrat realizarea dreptului la autodeterminare al națiunilor din dualitatea austro-ungară, de a-și forma propriile state naționale. (…) Coincidență sau nu , acest lucru se face astăzi în data de 28 noiembrie, dată la care, în 1918, reprezentanții politici ai românilor din Bucovina au hotărât unirea cu Patria Mamă, România și voi adăuga, bineînțeles, cealaltă dată istorică, 27 martie 1918, atunci când Basarabia a decis unirea cu Patria Mamă. Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 a fost un moment istoric care a marcat evoluția Națiunii Române peste timp și a marcat statalitatea României.”
Fostul ministru de Externe al României a amintit și de contribuția însemnată a unor oameni luminai, mari patrioți, în frunte cu Vasile Goldiș și Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări de la Alba Iulia, punctând însă rolul decisiv al poporului român, dorința arzătoare de a forma o singură națiune:
„Aș vrea să menționez două lucruri, în mod distinct. În primul rând rolul oamenilor, al românilor, al poporului. Pentru că acești oameni extraordinari , atunci, în 1918, cu căruțele, cu trenul, călare, pe jos, în haine de sărbătoare și cu steaguri tricolore au fost acolo, prezenți la acest moment istoric!
100 000 de români prezenți la Alba Iulia, atunci când, în sens invers, trupele germane ale generalului Makensen se retrăgeau umilite și înfrânte. Și aș mai menționa un lucru, trecut adesea sub tăcere în perioada contemporană, din obscure rațiuni politice generate de obscure interese politice de natură internă, rolul alături de celelalte partide politice istorice care au contribuit la Marea Unire, rolul reprezentanților social- democrați care, între altele, prin Iosif Jumanca, au adus adeziunea la Unire a muncitorimii române.
Mai trebuie spus că România a devenit, este și va continua să rămână o mamă bună pentru toți copii săi care se nasc aici, indiferent de limba pe care o vorbesc, de etnia de care aparțin iar acest lucru trebuie spus în permanență.”