În România ultimelor zile pică record după record în ce privește numărul zilnic al persoanelor care merg să se vaccineze. Dacă inițial schimbarea trendului s-a făcut mulțumită celor care nu s-au lăsat rugați să facă doza a treia-booster- cum i se spune în termeni tehnici, ponderea s-a modificat substanțial. Astfel, din aproape 151000 de persoane imunizate joia trecută, 111.556, adică aproape trei sferturi au fost la prima doză. Un alt record absolut după ce cu o zi in urmă se imunizaseră cu prima doză peste 111.000 de persoane. Din totalul celor cu prima doză, peste 57.000 au ales vaccinul Johnson&Johnson care se administrează în doză unică, explicația fiind aceea că, nemaifiind necesar rapelul, certificatul verde COVID se obține mult mai repede.
Este îmbucurătoare și dătătoare de speranță această revigorare a campaniei naționale de imunizare. De la începutul campaniei de vaccinare și până azi circa 7 milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză/o singură doză, în timp ce pentru 6,4 milioane dintre acestea s-a realizat schema completă de vaccinare.
Creșterea gradului de vaccinare voluntară are corespondent și în plan județean, Dâmbovița ajungând la o medie de 3500 de persoane imunizate pe zi.
Sigur, nu este de comentat sau speculat faptul că mulți dau buluc la centrele de vaccinare de frică sau pentru a obține controversatul certificat verde COVID, care presupune fentarea unor restricții. Dar rămîne încă mult de lucru pentru a-i determina pe oameni să nu mai plece urechea la toate prostiile, să înțeleagă beneficiile de necontestat ale vaccinării. Și aici trebuie pornit de la realitatea că, într-un sondaj recent, la întrebarea „Credeți că vaccinarea împotriva Sars-Cov-2 (Covid 19) este necesară?”, 46% dintre persoanele eligibile au răspuns da, 39% au spus nu, 13% -nu știu/ nu răspund și doar 2% au răspuns că este necesară pentru cei peste 55 de ani.
Frica și restricțiile au accelerat vaccinarea
postarea anterioară