miercuri , 19 iunie 2019
Home / ECONOMIC / GARANŢIA DE 50 DE BANI/STICLĂ, RECUPERATĂ NUMAI ÎN BAZA BONULUI FISCAL

GARANŢIA DE 50 DE BANI/STICLĂ, RECUPERATĂ NUMAI ÎN BAZA BONULUI FISCAL

Pentru că guvernele care s-au succedat în ultimii ani nu şi-au respectat obligaţiile asumate prin angajamentele de mediu, tratând superficial problema reciclării deşeurilor şi a colectării selective, românii se trezesc , peste noapte, cu reglementări care generează un evident disconfort. O primă astfel de măsură se referă la introducerea unei garanţii, în valoare de 50 de bani, pentru fiecare ambalajreutilizabil din sticlă.

Astfel, cumpărătorii vor putea recupera garanția de 50 de bani pe sticlă, introdusă la 31 martie 2019, numai  în baza bonului fiscal şi  de la același magazin de la care a fost cumpărat produsul sau de la alt magazin din cadrul aceluiași lanț de supermarketuri.  Este evident că micii comercianți riscă astfel să fie dezavantajați de noul sistem negociat de marile rețele de supermarketuri și hipermarketuri cu guvernul. În plus, ca să poată încasa garanţia, clientul nu va mai pleca din magazine fără bonul fiscal, ceea ce înseamnă un impediment în plus pentru comercianţii mai puţin corecţi.

Sistemul de garanţie a fost  impus comercianților prin  Ordonanţa 74/2018 privind regimul deşeurilor care  prevede că restituirea garanţiei se face în baza bonului fiscal şi că fiecare magazin decide cum se organizează şi unde îşi face punctul de colectare a ambalajelor.

Obligaţii ale operatorilor economici:

Operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați:

  1. a) să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești și asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective;
  2. b) să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate;
  3. c) să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligați:

  1. a) să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma «ambalaj reutilizabil»;
  2. b) să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minimum 90%.

Potrivit actului normative, până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienței economice, sociale și de mediu, precum și a impactului asupra întreprinderilor mici și mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabilește un sistem de garanție-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piața națională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *