marți , 10 decembrie 2019
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / HILAR: ORLANDO TEODOROVICI VREA 10000 DE SEMNĂTURI TOCMAI DE LA “VICTIMELE” SALE

HILAR: ORLANDO TEODOROVICI VREA 10000 DE SEMNĂTURI TOCMAI DE LA “VICTIMELE” SALE

După o destul de lungă perioadă de tăcere, poate mai bine spus “lipsă din peisaj”, telegenicul ministru de Finanţe a reapărut în lumina reflectoarelor, şi nu oricum: Eugen Teodorovici a anunţat că a depus, în procedură de urgență, la Senat, un proiect de lege care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuțiile care sunt reținute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor și alte venituri.

Vorbim aici despre o inițiativă legislativă prin care şeful  de la Finanțe propune modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Ca să fie treaba “rotundă”,  într-o anexă la proiectul de lege, Eugen Teodorovici prezintă şi lista impozitelor și contribuțiilor care intră sub incidența articolului menționat.

Între acestea se numără impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română; impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă; impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală; impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor; impozitul pe veniturile din arendă; impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi; contribuția de asigurări sociale; contribuția de asigurări sociale de sănătate; impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal şi aşa mai departe.

Un alt articol prevede pedeapsa de la 2 la 7 ani de închisoare, în cazul în care stabilirea taxelor, impozitelor și contribuțiilor se va realiza într-o manieră greșită, neîndreptățită, pentru obținerea de foloase proprii.

Cum proiectul este plin de lacune şi a fost foarte rău primit, ministrul  Eugen Teodorovici a început să o scalde.  A  avut mai multe declarații ambigue cu privire la controversatul subiect, pentru ca toată treaba să se termine oarecum în coadă de peşte. Cu acelaşi haiduc Teodorovici, care a şters din pix datorii de zeci de miliarde de lei, odată cu amnistia fiscală, autor al  unei  declaraţii halucinante:

“Astăzi o să anunț la Comisia de buget-finante de la Senat, unde sunt cu colegii, o să anunț următorea abordare: Am să mă opresc cu acest act normativ până când cel puțin, poate 10.000 de oameni de afaceri din România, 10.000 de semnături să le văd pe o listă în sensul că dânșii doresc această lege să fie trecută de Parlament”.

Păi ce? E treaba unui ministru să sondeze ce legi vor contribuabilii, să strângă semnături? Din două una: ori este necesar un asemenea act normativ şi se impune adoptarea fără discuţii, ori ministrul de Finanţe bate câmpii şi caută să-şi facă de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *