Începând de luni, 10 februarie 2025, pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), este un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piața alimentară europeană. Regulamentul care marchează oarecum un moment de cotitură în ce privește alimentația, a fost emis de Comisia Europeană pe 20 ianuarie, sub semnătura președintei Ursula von der Leyen.
Potrivit documentului, pudra tratată cu UV din larve întregi de „Tenebrio molitor” trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii Europene prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.
Firma franceză Nutri’Earth dispune de exclusivitate pentru a introduce pe piață pudra de viermi galbeni de făină pentru următorii 5 ani, începând cu 10 februarie 2025, conform aceluiași regulament care este obligatoriu și se aplică direct în toate statele membre.
Și acum câteva precizări cu caracter tehnic: conceptul de „Novel Food” este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare cu privire la noile alimente. Niciun stat membru nu a confirmat un nivel semnificativ al consumului uman de insecte din orice specie înainte de 15 mai 1997.
O procedură asemănătoare s-a mai derulat deja cu o serie de insecte, cum ar fi lăcusta migratoare sau greierele de casă, iar legislația care reglementează așa-numitele „noi alimente” încearcă să păstreze echilibrul între inovație și siguranța alimentară.
Mai departe, extrem de important este ca oamenii să înțeleagă că nu-i va obliga nimeni să mănânce greieri, lăcuste ori pudră din viermi galbeni de făină. Asemenea tâmpenii au fost debitate de unii politicieni din cale afară de populiști și dintr-un interes pur electoral! Ne amintim de îmbătrânitul Petre Daea, cel cu oaia, de lua „ciocărăul” în mână și fugea bezmetic prin porumb cu cameramanii după el! Striga ca un apucat că nu va permite ca românii să fie hrăniți cu gândaci! Niște inepții!
Ca dovadă principiile pe Comisia Europeană le protejează în cadrul noilor reglementări alimentare și care se referă la siguranța noilor alimente pentru consum și la faptul că acestea vor fi etichetate corespunzător pe rafturile magazinelor.
În ceea ce privește consumul de insecte, Comisia consideră că rămâne la latitudinea cetățenilor europeni dacă doresc să mănânce sau nu insecte, dar precizează că folosirea insectelor ca o sursă alternativă de proteine nu este ceva nou și adaugă că insectele sunt mâncate în mod regulat în numeroase regiuni ale lumii. Ceea ce reflectă realitatea și nimic altceva!
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră consumul de alimente pe bază de viermi galbeni de făină drept „sigur” dar va prima „principiul transparenței și dreptul cetățenilor de a alege pe deplin conștienți ceea ce consumă prin etichete și informații detaliate.”
Am venit cu toate aceste informații pentru o informare dacă nu completă, cel puțin corectă. Să nu se mai sperie bieții oameni mai creduli în urma ieșirilor isterice ale unor politicieni dornici să-și sporească capitalul electoral zbierând că „românii vor fi puși să mănânce făină de gândaci” și îndemnându-i să mănânce „românește”.
Oportuniști care s-au ridicat pe minciună și care din nenorocire pentru acest popor amăgit și umilit, încă mai au destulă notorietate.
Cât despre cei mai puțin școliți, care „pun botul” la asemenea baliverne, pot sta liniștiți: nu vor avea în veci bani suficienți să cumpere „făină de gândaci” ori cine mai știe ce produse cu asemenea ingrediente.