duminică , 5 iulie 2020
STIRI PE SCURT
Coronavirus 5 iulie: 391 de cazuri noi, 1750 de decese de la începutul pandemieiAccident rutier cu o victimă încarcerată pe șoseaua de centură al mun.TârgovișteCOVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale DoiceștiLider Pro România despre sesiunea extraordinară a Parlamentului: E din categoria “Mircea fă-te că lucrezi”Coronavirus 3 iulie : Din 420 de cazuri noi, 45 sunt din Dâmbovița !Dezbatere publică pe tema amenajării stațiunii turistice de interes național Peștera – PadinaAtenție șoferi, pe drumari i-a apucat cârpeala!Cod Galben de instabilitate atmosferică până sâmbătă la ora 10Focar de infecție la Centrul pentru Servicii Sociale GăeștiApă cu presiune scăzută la Raciu și LucieniCOVID-19 face prăpăd în Dâmbovița: trei decese și 19 persoane confirmate pozitiv într-o singură zi !!!Aninoasa: PSD propune un “transfer între generații”TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIEFinal de carieră pentru patru pompieri de la ISU „Basarab I” DâmboviţaPro România Dâmbovița: Senatorul Adrian Țuțuianu a prezentat al VII-lea lot de candidați
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Ignoranța care ne costă

Ignoranța care ne costă

Mulți dintre români au înțeles prost cum este cu libertatea după decembrie ’89, când n-au știut cum să profite de acest dar lăsat de cei care s-au sacrificat la Timișoara, București, la Sibiu ori Brașov, din păcate cel puțin la fel de mulți sunt în aceeași situație după 30 de ani de democrație , fie aceasta  pe stil mioritic. Vorbim astăzi despre libertatea de mișcare “recucerită” la aproape trei luni de la debutul pandemiei de COVID 19 în România, din care două luni de stare de urgență și restricții drastice de circulație, plus câteva săptămâni de relaxare cu țârâita.

Ca să nu ne lungim, starea de alertă nu mai este nici pe departe atât de apăsătoare, principalele obligații fiind portul măștilor în spațiile publice închise, respectarea regulilor de igienă și distanțare socială. Nu s-au deschis decât terasele, patronii de restaurantre mai au de așteptat , sunt interzise manifestările cu public numeros, cumetriile cu neamuri multe,  iar competițiile sportive se desfășoară fără spectatori. Continuăm să ducem o viață undeva “între două ape”, încă departe de normalitate dar incomparabilă cu lunile de stat în casă!

Spuneam că mulți nu știu să profite de “libertatea” recâștigată cu atâtea sacrificii, în timp alții sunt ignoranți (să nu îi numim de-a dreptul proști)  ori se comportă precum teribiliștii ratați, jignind prin atitudinea deplasată și punând în pericol sănătatea celorlalți, de bună credință. Adică nu respectă nicio regulă, preferând un soi de atitudine de frondă , încurajată din nenorocire și de niște politicieni care nu gândesc decât în procente electorale. Niște proaste exemple- se detașează aici în sens rău acel aventurier și veșnic perdant politic, Viorel Cataramă, talonat de indivizi de aceeași teapă, care n-au pregetat să minimalizeze, prin declarații publice și atitudine, pericolul răspândirii infecțiilor cu coronavirus, doar ca să poată tăbăci mai bine spinarea guvernanților, iar rezultalele acestei relaxări prea forțate nu au întârziat să apară:

După stabilizare și două săptămâni de scădere a numărului  de cazuri noi de infectare, numărul îmbolnăvirilor a revenit pe trend ascendent , ajungând la o medie zilnică de peste 330, cu răspândire comunitară în peste jumătate din județele țării. Este un semnal clar că această FLEȘCĂIALĂ  publică trebuie să înceteze, iar dacă și organele de ordine publică au lăsat-o mai moale, ba chiar se complac în această situație, este datoria cetățenilor responsabili să intervină, să-i corecteze pe cei care calcă strâmb!

Iar ca dovadă că ne facem rău singuri, avem cifrele oficiale care nu mint: În Spania, unde sunt peste 250000 de cazuri de la începutul pandemiei și zeci de mii de decese, media ultimelor zile a fost de 230 de cazuri noi, în condiții de relaxare similare. În Italia, peste 240000 cazuri, mediea ultimelor zile de 220 de cazuri noi. În Franța, 165000 cazuri în total, o medie a îmbolnăvirilor care a scăzut spre 350 pe zi. La noi, la mai puțin de 30000 de cazuri confirmate de la începutul crizei medicale, media zilnică depășește iar 300, după ce , timp de aproape o săptămână, s-a menținut sub 150 de cazuri noi pe zi. Fără alte comentarii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *