Periodic, tema pensiilor speciale revine în actualitate, cu o mai mare intensitate în acele perioade cu mare încărcătură electorală. De ce? Pentru că toate sondajele arată că cea mai arzătoare dorință a românilor, în afara creșterii propriilor venituri, este eliminarea „pensiilor nesimțite”! Și pe bună dreptate, atâta timp cât pensiile speciale sunt de 10-15 ori mai mari comparativ cu acelea calculate pe principiul contributivității.
Anul acesta problema s-a complicat și mai mult, pentru că eliminarea tuturor pensiilor care nu sunt calculate pe principiul amintit reprezintă un jalon în implementarea PNRR ,iar neîndeplinirea angajamentelor asumate de Guvernul României la momentul negocierii acordului de finanțare ar însemna pierderea a miliarde și miliarde de euro, fonduri nerambursabile. Prin urmare, de voie, de nevoie, coaliția PSD-PNL a purces la treabă, a fost adoptată o lege mai de grabă „hibridă”, dar ce să vezi? În urma sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție, modificările aduse legii pensiilor speciale ale procurorilor și judecătorilor nu au trecut de Curtea Constituțională.
Decizia venită miercuri nu este deloc surprinzătoare, mai ales că unii dintre membrii numiți politic la Curtea Constituţională sunt ei înșiși beneficiari ai unor pensii nesimțite ori cumulează pensia cu indemnizația.
Printre argumente, se precizează că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, dar legea introduce astfel o impozitare fără a stabili cu claritate baza de impunere. Mai pe românește, legea în forma adoptată este proastă și incompletă, prin urmare se va întoarce în Parlament, pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii!
Acum mingea este în terenul politicienilor care n-au prea mult timp la dispoziție! Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR și dacă acesta nu este îndeplinit, România pierde 3,1 miliarde de euro de la UE.
Și e bine de știut și faptul că pensiile speciale costă statul român în jur de 12 miliarde de lei anual. Anul au ajuns la 0,85% din PIB, cu perspectiva ca, în 2-3 ani, să ajungă la 1,5% și atunci aceste pensii vor fi o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar și insuportabilă, nesustenabilă.
P.S. Printre cei care au dat verdictul vizavi de această lege sunt și titulari de pensii nesimțite, deci s-ar putea vorbi fără dubii despre un conflict de interese. Constituțional sau nu, este profund imoral să hotărască tocmai beneficiarii unor asemenea privilegii dacă pot fi măcar ajustate sau nu!