Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că va acord, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, ca urmare a derogării acordate din partea Comisiei Europene.
Astfel, în loc de 50% cât trebuiau să primească fermierii se va aplica un procent majorat iar plățile în avans vor începe la 16 octombrie.
”Prin derogare de la articolul 44 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2021/2116, în ceea ce privește anul de cerere 2024, statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe. De asemenea, statele membre pot plăti avansuri de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale din cadrul titlului III capitolul IV din Regulamentul (UE) 2021/2115”, se arată în regulamentul publicat în Jurnalul Oficial al UE.
”Ministrul Agriculturii, social-democratul Florin Barbu, a avut în vedere să vină în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care confruntă. Începând cu luna iulie, a solicitat cu fiecare ocazie Comisiei Europene creșterea valorii avansurilor pentru fermierii noștri pentru a le oferi sprijinul necesar în pregătirea noului an agricol”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.
Pentru Campania din acest an, APIA face eforturi pentru a demara plata avansurilor începând cu 16 octombrie 2024, fiind alocat aproximativ un miliard de euro în acest sens.