marți , 28 ianuarie 2020
Home / ECONOMIC / În atenţia fermierilor: Obligaţii privind zonele de interes ecologic

În atenţia fermierilor: Obligaţii privind zonele de interes ecologic

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează producatorii agricoli ca, pana la sfarsitul acestei luni, au obligatia sa infiinteze culturile succesive folosite ca strat vegetal pentru asigurarea Zonelor de Interes Ecologic.

Conform art. 43 alin.(1) din Regulamentul (UE) nr.1307/2013 „fermierul are obligatia sa aplice pe toate hectarele eligibile practici agricole benefice pentru clima si mediu, respectiv sa asigure prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola  declarata”. Potrivit art. 20, alin 1, din OUG 3/2015, „fermierii în ale căror exploatații terenul arabil este mai mare de 15 ha se asigură că, începând cu anul de cerere 2015, o suprafață care corespunde unui procent minim de 5% din terenul arabil al exploatației pe care fermierul l-a declarant, este zonă de interes ecologic”.

Precizam ca, Zonele cu strat vegetal sunt suprafețele arabile cultivate cu amestecuri de specii de culturi care nu participă la calculul diversificării culturilor și care asigură acoperirea solului pe o perioadă de cel puțin 8 săptămâni. Înființarea stratului vegetal ca zonă de interes ecologic se face după recoltarea culturii principale declarate în anul de cerere curent, in perioada 01 iulie -01 octombrie.

Fermierii au obligatia legală de a comunica la APIA în scris, în maxim 5 zile, data răsăririi stratului vegetal, față de care se calculează intervalul de 8 săptămâni în vederea asigurării eligibilității suprafețelor de teren arabil declarate pentru plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire).

În cazul în care fermierul nu depune la APIA notificarea de rasarire a stratului vegetal, pentru cererea unica in cauza se vor aplica sancțiuni prin reducerea plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu pentru anul 2019.

Ca urmare a sesizarilor primite de la fermieri de pe raza judetului Dambovita, referitoare la imposibilitatea infiintarii sau rasaririi culturilor succesive din cauza secetei, mentionam ca pentru constatarea efectelor negative produse de fenomenele naturale este necesar sa va adresati Comisiilor locale constituite la nivelul primariilor din fiecare localitate. Documentele justificative intocmite de Comisie vor fi depuse la Agentia de |Plati si Interventie pentru Agricultura, individual,  de fiecare fermier.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *