Acasă ACTUALITATE În Joia Mare, credincioșii sunt așteptați să pășească pe „Calea Luminii”

În Joia Mare, credincioșii sunt așteptați să pășească pe „Calea Luminii”

de adrian

De mai bine de două decenii, un eveniment unic în România are loc în Joia Mare, la Târgoviște. Mii de oameni vin la Catedrala Mitropolitană și pășesc apoi pe  „Calea Luminii”, într-o procesiune cu o simbolistică cu totul specială.  Așa se va întâmpla și anul acesta, când inițiativa artistului Mihai Șerbănescu, susținută de Primărie și Arhiepiscopia Târgoviște va ridica Târgoviștea în rang de capitală a Ortodoxiei.

Credincioșii sunt invitați să participe la acest moment unic începând cu ora 18.00. După slujba Deniei celor 12 Evanghelii, în jurul orei 20.00, Mitropolitul Nifon va rosti cuvânt de binecuvântare și se va porni pe „Calea Luminii”, din fața Catedralei Mitropolitane și până în Piața Mihai Viteazul, pentru că anul acesta se desfășoară lucrări pe Bulevardul Carol I. Dincolo de semnificația spirituală, primarul Cristian Stan a spus că evenimentul unic aduce târgoviștenii laolaltă și reprezintă un reper pentru Vechea Cetate.

”Prin lumânările aprinse vom arăta că înțelegem sensul luminii, raportat la Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care ne spunea: Eu sunt lumina lumii. Cel ce mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții. Înconjurați de lumină, sunt sigur că ne vom gândi la cei care au trecut la cele veșnice dar și la vecinii noștri care așteaptă un mesaj de pace. Transmitem prin „Calea Luminii” un mesaj de încredere și speranță și cred că acest mesaj este mai potrivit ca oricând. Să sperăm că anul viitor va fi mai bine!”- a transmis Părintele Vicar Ionuț Ghibanu.

„Mulțumesc primarului, viceprimarului că au lăsat acest gest să se întâmple. E ușor, și am văzut de-a lungul timpului, să pui piedică. Dar cu toate piedicile, de 23 de ani, Calea Luminii a fost neîntreruptă (…). Mulțumesc și reprezentanților Arhiepiscopiei și mulțumesc târgoviștenilor pentru participarea lor și nu numai lor, pentru că vin oameni din multe locuri. Vă mulțumesc tuturor și vă aștept la Calea Luminii”, a spus artistul plastic Mihai Șerbănescu.

 

You may also like

Lasă un Comentariu