marți , 10 decembrie 2019
Home / SĂNĂTATE / ÎNCĂ UN FOCAR DE PPA CONFIRMAT LA LUNGULEŢU

ÎNCĂ UN FOCAR DE PPA CONFIRMAT LA LUNGULEŢU

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 24.07.2019,   ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Lunguleţu, sat Lungulețu.

A fost adoptat, în cadrul ședinței, planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli, a fost aprobată decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană și s-au stabilit zonele de restricție în jurul focarului.

Totodată, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, fiind plasați sub observație sanitară veterinară toți porcii de la nivelul localității, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

Se oslicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire ,  având însă un puternic impact la nivel economic si social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *