Acasă ACTUALITATE Incendiu puternic de vegetație uscată la Butoiu de Sus!

Incendiu puternic de vegetație uscată la Butoiu de Sus!

Flăcările întețite de vânt au distrus o plantație de pomi fructiferi și amenință un trunchi de pădure!

de adrian

Un  incendiu de vegetație uscată la  Schela Mare, punctul Pleașa, s-a întins pe o suprafață de un hectar, existând pericolul întinderii focului la  pădurea din zona. Au intervenit  două echipaje de pompieri de la Detasamentul Moreni, zona fiind  greu accesibilă și cu focare multiple. Intervenția a fost îngreunată de vânt. Lupta cu focul a durat mai bine de două ore, fiind afectată și o suprafață de circa 5000 mp dintr-o livada cu pomi fructiferi și 10 metri liniari dintr-un gard din lemn.

Tot miercuri, în jurul orei 15.00,  pompieri de la Detașamentul Găești au intervenit în localitatea Butoiu de Sus unde ardea vegetatie uscata, lăstăriș si mărăcinis pe o suprafata de aproximativ  5 ha.

Zona este una greu accesibilă si au fost  mai multe focare. S-a  acționat impreuna cu SVSU Hulubesti pentru localizarea incendiului, forțele de intervenție fiind suplimentate cu personal și tehnică de la Detasamentul Târgoviște.

Pentru gestionarea eficientă a incendiului de vegetație uscată din Butoiu de Sus,  s-a dispus suplimentarea personalului operativ cu personal din tura libera.

În jurul orei 17.00, flăcările  alimentate de vântul puternic se întindeau pe direcția pădurii,  ajungând în zona de litieră, după ce au distrus și o plantație de 30 de pomi fructiferi și plante furajere.

Incendiul de vegetație uscată din Butoiu de Sus a fost lichidat în jurul orei 19.00.
Au intervenit la fața locului 11 pompierii cu două autospeciale de stingere și două autospeciale de primă intervenție și comandă de la Detașamentele Găești și Târgoviște. Accesul în zona de ardere a autospecialelor de stingere nu a fost posibil din cauza terenului accidentat. Cele două autospeciale de primă intervenție și comandă au facilitat transportul personalului de intervenție și realimentarea cu apă a vermorelelor și sacilor stingători care au fost utilizați în operațiunile de stingere. Totodată, au fost folosite 4 suflante și bătătoare pentru stingerea focarelor. Focul a fost oprit la marginea pădurii în zona de litieră a acesteia. Flăcările au distrus 5 tone de plante furajere, 60 de baloți de paie și 30 de pomi fructiferi dintr-o plantație.
Conducerea operațiunilor de stingere a fost asigurată de comandantul Detașamentului Găești, locotenent- colonel Nencescu Cătălin având în vedere suprafața întinsă pe care se manifesta incendiul, peste 20 hectare de vegetație uscată și 5 hectare de litieră.
În sprijinul pompierilor au acționat și patru voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hulubești.
Doi pompieri care se aflau în timpul liber au acționat alături de colegii lor pentru a opri înaintarea flăcărilor, plutonier adjutant Ioniță Marian, comandant de echipaj la Detașamentul Găești care locuia in zonă și locțiitorul comandantului de la Detașamentul Târgoviște, căpitan Claudiu Stan. ”Treceam prin zonă și nu am putut să merg mai departe fără să-i ajut pe colegii mei. Orice om contează în asemenea situații pentru a ține piept focului, mai ales că bătea vântul destul de tare”a transmis ISU Dâmbovița.

You may also like

Lasă un Comentariu