Începe agitația la guvern și nu numai, odată cu primele calcule privind bugetul pe anul viitor. Toată lumea este conștientă că și 2023 va fi un an dificil, că va fi inflație și că singura oportunitate reală pentru România rămâne absorbția uriașelor fonduri europene pe care le are la dispoziție, prin PNRR sau programele de coeziune. Cum banii europeni sunt însă mai greu de dijmuit, pe principiul „ce e în mână nu-i minciună” toată lumea se bate pe fondurile guvernamentale, al căror circuit a rămas destul de lejer. Pe de altă parte, există un extraordinar orizont de așteptare din partea unor categorii socio-profesionale bugetare dar mai ales a pensionarilor.
Exceptând bineînțeles „specialii”, care n-au de ce să se plângă, sunt cam patru milioane și jumătate de pensionari loviți crunt de inflație și majorarea costurilor la utilități. Oameni care vor fi puși în fața unor alegeri halucinante: dacă să mănânce sau să își încălzească locuințele și nu este nicio exagerare aici! Oameni în vârstă care au fost mințiți de atâtea ori și pe care toți încearcă să-i mai ducă o dată cu zăhărelul. Cum se întâmplă în aceste zile tensionate, când în coaliție se vorbește deja pe mai multe voci, fiecare încercând să obțină un câștig electoral pe nenorocirea și disperarea pensionarilor.
Astfel, într-o singură zi nu mai puțin de trei reprezentanți ai coaliției de guvernare au abordat acest subiect extrem de sensibil, într-un torent de declarații care n-au lămurit practic nimic. A vorbit Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, care n-a vrut să înainteze „cifre legate de creșterea pensiilor înainte de a vedea proiecția bugetară”, dar și-a dat cu părerea că trebuie găsite formulele de atras bani la buget, să se poată merge cu un procent cât mai mare în perioada imediat următoare, adică de la 1 ianuarie. Care formule? Pauză!
A criticat o eventuală majorare etapizată, variantă vehiculată în ultima vreme, în timp ce, pe un alt canal, ministrul Muncii, Marius Budăi, afirma că impactul bugetar calculat pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 va fi de 11 miliarde de lei și că nu vor fi probleme în asigurarea bugetului pentru creșterea pensiilor cu cel puțin 10%. Și aici iar avem o nebuloasă, pentru că Budăi, care pare să fi uitat de promisiunea de renegociere a clauzelor restrictive din PNRR, nu suflă o vorbă despre faptul că procentajul pe care l-a avansat nu acoperă nici măcar inflația.
În fine, ministrul Adrian Câciu, de la Finanțe, a transmis că a fost anunțată creşterea pensiilor dar rămâne ultima discuție de făcut în coaliție! Amintește, în treacăt, că avem un cuantum suplimentar de cheltuieli la Apărare, că economia nu va dudui, ba chiar va frâna anul viitor, ca să încheie de o manieră dacă nu halucinantă, cel puțin curioasă: ”Dar creșterea de pensii va fi și va fi mai mare decât prevede legea. Asta pot să spun. N-o să spun procentul”.
Sincer, n-am auzit de vreo lege care să „prevadă” cu cât pot fi majorate pensiile, cum nici nu s-a vorbit vreodată despre introducerea unor praguri maximale sau minimale. Ce a vrut dl. Câciu să spună rămâne o nebuloasă, spre deosebire de declarațiile lui Rareș Bogdan și Marius Budăi, care se încadrează la categoria „abureală”!