marți , 10 decembrie 2019
Home / EDITORIAL / INCOMPETENŢĂ CÂT CUPRINDE

INCOMPETENŢĂ CÂT CUPRINDE

După nenorocirea de la Caracal, tot mai multe personalităţi dar şi oamenii politici mai responsabili au început să vorbească deschis despre incapacitatea instituţiilor statului de a-şi îndeplini atribuţiile, în primul rând din pricina incompetenţei şefilor, a corupţiei şi nepotismului. Avem, pe lângă dotarea precară şi resursele materiale limitate serios după atâţia ani de jaf sistematizat, lipsa de profesionalism care s-a întins ca o plagă în ultimii ani, odată ce prostia s-a cocoţat până aproape în vârful puterii. În toate domeniile activitatea “merge” din inerţie şi exclusiv mulţumită acelor funcţionari fără pile şi relaţii, veşnic cocoşaţi de muncă, obligaţi fiind să suplinească şi sarcinile de serviciu ale  colegilor, poate chiar mai numeroşi, ajunşi în instituţiile publice pe considerente clientelare.

Faptul că cel mai “buşit” în aceste ultime zile a fost Ministerul Administraţiei şi Internelor, nu înseamnă că celelalte domenii sunt pe roze. Am văzut că, în învăţământ, rezultatele slabe de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat au corespondent în dezastrul de la Titularizare. Sunt mii şi mii de profesori care n-au reuşit măcar nota 5 şi alte mii care au ieşit din examen după ce au văzut subiectele. A fost găsit rapid un ţap ispăşitor dar nu cumva Ecaterina Andronescu a fost dată afară de la Educaţie din alt motiv decât cel oficial ? Nu pui pe liber un ministru,  până mai ieri chipurile performant, doar pentru că spune într-un moment delicat. că a fost învăţată să nu meargă cu maşini de ocazie ! Când declară însă că nu mai au ce căuta la catedră profesorii doar cu numele, care n-au fost în stare de un prăpădit de 5 ori au ales chiulul, cu o pagubă potenţială de zeci de mii de voturi la alegerile prezidenţiale, atunci se schimbă treaba. La fel şi legat de refuzul de a prelungi vacanţa de vară, la cererea operatorilor din turism dar şi “sugestia” premierului-candidat, adică o altă pierdere electorală deloc de neglijat… Economia-vorbind aici despre “postaţa” statului, e pe butuci, agricultura a pierdut bătălia cu vremea şi vremurile, la fel şi turismul, asistenţa socială omoară lent dar sigur bugetele locale, în dauna evidentă a investiţiilor publice,  iar în Sănătate, doamna ministru Sorina Pintea ”vede”borfaşi pe a toate colţurile şi inventează tot soiul de controale şi spioni numai buni de trimis să testeze apetenţa personalului medical pentru şpagă. La Finanţe, foamea de bani este mai mare ca niciodată, molima a cuprins practic toate domeniile vieţii economice şi sociale iar “sistemul” se ţine cu dinţii şi ghearele de privilegii.

De ce am creionat tot acest fundal cenuşiu, dacă nu chiar sumbru? Pentru că însăşi Viorica Dăncilă a declarat război incompetenţei şi celorlalte rele enumerate mai sus. Din nenorocire, de la vorbe la fapte se dovedeşte a fi, în continuare, cale lungă, pentru că asta se înţelege din numirea unui agramat, care a dus “Cultura” în sapă de lemn, interimar la “Educaţie”. O problemă similară  şi  capitolul “Sănătate”: amintim că s-au împlinit şase săptămâni de când nu funcţionează  Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) iar scandalul a fost cât de cât dat uitării exclusiv din pricina dramei de care am amintit la început. Platforma PIAS a funcționat temporar, timp de câteva ore, săptămâna trecută, însă în cea mai mare parte a timpului a fost nefuncțională iar CNAS  a făcut primul anunț după două săptămâni de tăcere: o echipă mixtă formată din specialiști IT din sistemul de sănătate și parteneri “lucrează pentru a remedia disfuncționalitățile”. Cam atât a putut Vasile Ciurchea, repus în funcţia de director general după ce, prin 2016, a fost dat afară în urma unui scandal similar, plus un dosar de corupţie. Oare la asta se reduce lupta guvernului cu incompetenţa ori cel mai important partid suferă la rândul său de aceleaşi maladii care vlăguiesc societatea românească?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *