miercuri , 16 octombrie 2019
Home / ECONOMIC / INFLAŢIA ŞI SCUMPIRILE ANULEAZĂ CREŞTEREA PENSIILOR ŞI SALARIILOR

INFLAŢIA ŞI SCUMPIRILE ANULEAZĂ CREŞTEREA PENSIILOR ŞI SALARIILOR

Constructorii, alături de angajații din învățământ și din sistemul public de sănătate au înregistrat cel mai puternic ritm de creștere a venitului net în perioada ianuarie 2018- ianuarie 2019, arată datele publicate  de Institutul Național de Statistică.     Salariile din construcții au urcat cu 45% în intervalul analizat, în mare măsură şi mulţumită unor prevederi ale OUG 114, în vreme ce în învățământ creșterile salariale au fost de 36% iar în sănătate de 30%. Vorbim, se-nţelege, de valori medii , care confirmă totuşi că  ritmul de creștere a unor categorii de salarii în  România devansează toate țările din regiune: Ungaria a avut o creștere salarială medie anuală de 10%, Cehia 8%, Polonia circa 7% iar Slovacia de circa 6%. Per total,România a avut în perioada ianuarie 2018- ianuarie 2019 o creștere de 18%.

Toate bune şi frumoase, numai că, în sectorul privat, adică acolo unde muncesc toţi cei care duc greul economiei şi “ţin în picioare şandramaua”, salariile nete abia dacă au crescut cu 10% şi aşa spre disperarea multor patroni. De ce “disperare” ? Pentru că veniturile angajaţilor au crescut din pix şi nu pentru că ar fi crescut proporţional şi productivitatea muncii. Şi nu este nicio exagerare având în vedere că,  în aceeași perioadă (ianuarie 2018-ianuarie 2019) producția industrială a urcat cu doar 0.7%.  S-a scumpit nejustificat- repetăm, economic vorbind, forţa de muncă, în special în cazul bugetarilor, prăpastia dintre simbriaşii la stat şi ceilalţi fiind uriaşă.

Potrivit calculelor făcute  de statisticienii Institutului Național, salariul mediu net a depăşit 2.900 de lei dar nu trebuie uitat niciun moment că cel puţin o treime dintre angajaţii din economia reală primeşte  salariul minim. Cum la stat nu se ocupă posturi decât pe sistemul pile –relaţii-cumetrii, nu trebuie să mai mire pe cineva că salariul și perspectivele de angajare au fost  și au rămas motivele principale pentru care românii preferă să muncească în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *