duminică , 21 aprilie 2019
Home / ADMINISTRAȚIE / INTRĂ ÎN VIGOARE NOUA LEGE A ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI- SANCŢIUNI DURE PENTRU CONTRAVENIENŢI

INTRĂ ÎN VIGOARE NOUA LEGE A ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI- SANCŢIUNI DURE PENTRU CONTRAVENIENŢI

          Urmează să intre în vigoare noua Legea asociațiilor de proprietari , act normativ care aduce o serie de reglementări noi, reguli stricte pentru locatarii de la bloc dar şi sancţiuni pentru proprietarii contravenienţi.  Polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, după caz, vor sancţiona  proprietarii care nu vor permite accesul în locuința pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație,  cu amendă de la 500 la 3.000 de lei.

         Proprietarii de apartamente sunt obligați prin lege să vina la ședințele de bloc.  Noua lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentați în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. Dacă totuși nu pot participă, trebuie să mandateze un alt membru al asociației printr-o împuternicire scrisă și semnată.

          O altă  reglementare nouă prevede  obligația expresă a proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații va atrage o amendă de la 200 la 1.000 de lei.

 Cotele de contribuție trebuie vor plătite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data afișării listei lunare de plată iar  administratorul va trebui să notifice scris restanțierii.

        Cu amenzi cuprinse între 5000 şi 10000 de lei vor fi sancţionate schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale;neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari. modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor  legale.

One comment

  1. Cred ca dezinformati cetatenii:
    Unde in lege se specifica obligativitatea prezentei la sedintele de bloc?

    „Proprietarii de apartamente sunt obligați prin lege să vina la ședințele de bloc. Noua lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentați în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. Dacă totu… ”

    Rog reluarea acestui post cu informatii corecte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *