Suntem deja bine intrați în campania electorală și toată clasa politică este în fierbere. Candidații încearcă să-și vândă marfa cât mai cu folos și avem deja parte de scene hilare. Diana Șoșoacă se plimbă cu decapotabila mai ceva ca animatoarele „de sezon” pe litoral iar „colegul suveranist” George Simion umblă bezmetic prin mulțimile de gură-cască, agitând o bardă din carton. Au apărut și primele mesaje tembele, vor fi și altele. Necazul este că trăim aceeași poveste, adică una se promite, alta „se fumează”. Și avem, ca de obicei, un exemplu care susține cu brio această afirmație.
În condițiile în care , în campaniile trecute, toți politicienii s-au jurat să dea de pământ cu corupția, să umple pușcăriile cu șpăgarii de frunte ai țării, președintele Klaus Iohannis abia ce a promulgat legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma, plus o penalizare.
O rușine națională, un fel de invitație la furt, o umbrelă protectoare pentru toți nenorociții care văduvesc bugetul de stat de sume colosale! De precizat că actul normativ a fost contestat atât de instanța supremă, cât și de opoziție dar politrucii au răspuns ordinelor de partid! Curtea Constituțională a respins sesizările, pe motivul extrem de ciudat că legea ar face trecerea spre „teoriile moderne” ale Dreptului, care au ca obiectiv principal recuperarea prejudiciului, nu condamnarea făptașilor. O nemernicie fără seamăn, în condițiile în care nu de iertarea hoților era nevoie ci de o legislație clară , în măsură să permită recuperarea rapidă a prejudiciilor aduse statului.
Cu o mare doză de dispreț, legea de care vorbim și care dă aripi evazioniștilor include potrivit inițiatorilor „unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale” și vine să modifice Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Să mori de râs , nu alta, dacă n-ar fi de plâns!
Potrivit noilor reglementări, repetăm, în favoarea și spre liniștea evazioniștilor, în cazul infracțiunilor privind evaziunea fiscală, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”! Asta au stabilit deputaţii în iarnă, să nu mai fie pedepsiți cei care fură cu măsură, ca în astfel de situaţii, organele competente să nu sesizeze organele de urmărire penală.
De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, „dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate” iar „dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se mai prevede în actul normativ adoptat.
De menționat este că prevederea de mai sus reprezintă „contribuția” senatorilor! A fost introdusă la Senat pe timpul dezbaterii, varianta inițială a proiectului de lege depus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă referindu-se la suma de 100.000 de euro și nu 1 milion de euro cum au introdus senatorii.
Cum majoritatea cazurilor de evaziune se situează sub un milion de euro prejudiciu, potrivit modificărilor aduse de Parlament scapă de pedeapsa cu închisoarea pe aproape toți cei care au „uitat” să plătească obligațiile bugetare.
Legea este mană cerească pentru marii evazioniști de la 100.000 de euro până la 1 milion de euro! Îi invită să pună banii în buzunar, iar dacă vine organul de control îi pot plăti a doua zi și scapă fără niciun leu de amendă penală măcar, fără nicio sancțiune. Este o invitaţie la hoţie fără precedent în România, de la corupţia în administraţia publică centrală şi locală, până la corupţia din zona afacerilor, a contractelor cu statul.
De reținut că un proiect de lege similar a fost depus în Parlament, în 2017, pe vremea când fostul pușcăriaș Liviu Dragnea era președinte al Camerei Deputaților. Legea inițiată la acea vreme de „deputatul mitralieră” Cătălin Rădulescu, vizat într-un dosar de evaziune, a fost votată în ultima zi a fostei legislaturi și prevedea că dacă inculpații pentru evaziune fiscală care au produs un prejudiciu de până în 100.000 de euro îl achită integral, scapă doar cu amendă în loc de închisoare. Mai mult, dacă dau 20% în plus, indiferent de cuantumul evaziunii, fapta nu se mai pedepsește deloc.