Deputatul PSD Ioan Vulpescu a detaliat la Târgoviște motivele care i-au determinat pe socia-democrați să intre la guvernare. Cu argumente solide, Vulpescu a explicat că a fost nevoie ca Partidul Social Democrat să-și asume guvernarea în această perioadă extrem grea pentru români:
„Doresc să fac câteva observații, care răspund întrebării «De ce a intrat PSD acum la guvernare?» Știți că eu personal, PSD, membrii și simpatizanții noștri au fost, și rămân, foarte critici în privința guvernării libertariene, promovată timp de doi ani, întâi de guvernul Orban, apoi de Guvernul Cîțu. Guvernare care a dus la un colaps economic, social și administrativ. Guvernarea Cîțu se epuizase, nu mai avea soluții, și era tot mai incoerentă, din cauza tensiunilor mereu mai puternice dintre o parte a PNL și USR. Vă reamintesc ce am întrebat noi în tot acest timp: pentru cine guvernează guvernul condus de premierul Cîțu?
Vreau să fiu bine înțeles: nu vrea nimeni să pornească un război cu cineva din PNL. Dar să fim realiști: nu poți schimba ceva dacă nu faci o analiză serioasă a trecutei guvernări. PSD nu va pedala pe ”greaua moștenire”, e o scuză rizibilă. Dar abia atunci când vom renunța la a face acest audit, această analiză, să ne acuzați că am intrat la guvernare de dragul puterii. Până atunci este vorba despre obligația noastră față de oamenii care ne-au votat, față de români, care, indiferent de convingerile lor politice, se lovesc de aceleași probleme sociale.
Sintetizând, am intrat la guvernare pentru a schimba prioritățile ei, în plan social, în special. Nu este vorba doar despre salarii, pensii, despre inflație, despre puterea de cumpărare, șomaj, despre starea sistemelor de sănătate și de educație. Este vorba și de liberul acces al românilor la sănătate, despre accesul lor la medicamente, despre starea serviciilor publice comunitare. Ce rost are, spre pildă, faptul că Primăria Generală, la București, și-a digitalizat serviciul care le spune locuitorilor: ”Ne pare rău, nici azi nu veți avea căldură și apă caldă!” Este un mod de a le spune că ei, cetățenii, nu contează, că a face o aplicație inutilă este un mod de a respecta contractul social.
Reafirm un lucru, care devine tot mai evident în lume, dar care în România tinde să devină un subiect tabu: domeniul social. Viitorul democrației, până la urmă, se joacă în plan social. România arată cum arată, cu uriașele ei dezechilibre economice și sociale, pentru că a ignorat socialul, și a crezut să piața rezolvă toate problemele. Dacă vrem să reconstruim România, fără solidaritate socială, fără un stat eficient, organizator al acestei solidarități, nu putem face nimic. Știu, unii sunt șocați numai la gândul că se pune în discuție cota unică. Lăsând la o parte faptul că în România NU există un sistem cu cotă unică, ci doar un privilegiu pentru cei cu venituri mari și foarte mari, sistemul cu impozitare progresivă are și niște mecanisme care permit încurajarea unor investiții în domenii economice necesare, dar care au nevoie de susținerea statului. Și e mai simplu și mai rapid s-o faci prin deduceri de la impozitare. La fel, și în cazul familiilor cu copii, spre pildă.
Este vorba despre ce vrem de la o guvernare. Dar ar fi absurd să credem că vom avea creștere economică, dacă aceia care produc nu găsesc cui să vândă producția, fie că e de bunuri materiale, fie că este una de bunuri simbolice, cum sunt bunurile culturale, ca să vin la ce mă doare în plus pe mine, acum.
Reamintesc: în Constituție România este definită ca stat social, nu ca stat libertarian. Și, după ani de conlucrare și de conviețuire politică pașnică, zic eu, cu liberalii, nu mi se par niște ireductibili ai libertarianismului. Sunt și ei conștienți că lucrurile se joacă în plan social. Noi vrem să credem că putem construi de durată plecând de la acest principiu”- a declarat deputatul PSD Ionuț Vulpescu.