marți , 26 mai 2020
Home / INFO NAȚIONAL / IOBĂGIE PE “MOŞIA” STATULUI

IOBĂGIE PE “MOŞIA” STATULUI

În spatele paravanului, adică dincolo de mesajele frumoase, de campanie electorală, mustind de realizări şi creşteri de tot felul- PIB, nivel de trai, salarii, adăugăm noi şi de preţuri, adică inflaţie şi cresterea ratei de schimb euro/leu, România are şi cel mai ridicat cost fiscal pentru un angajat  (de nu mai puţin de 40,85%)  din cele 26 de țări europene analizate. Un nivel  semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte țări din Europa Centrală și de Est, care este de numai 17,86% în Slovacia, 22% în ţara vecină Bulgaria, 29,29% Polonia ori 33,5%  în Ungaria.

Şi nu trebuie uitat că România este țara cu cel de-al doilea cel mai mic salariu minim net din UE, o consecinţă inclusiv a decalajului uriaş, majorat “din pix”, între veniturile bugetarilor şi ale salariaţilor din economia reală.

O altă consecinţă a afiscalităţii excesive este aceea că, deşi  România se situează pe locul 19 în clasament,  cu un salariu minim de 439 euro şi sunt ţări în care salariile brute sunt mai mici, pe fondul unor impozite şi contribuţii mai reduse cu procente substanţiale, veniturile nete ajung să fie mai mari ca la noi.

Mai concret, pentru că nu au fost şi nu  sunt capabile să pună în practică politici generatoare de locuri de muncă, deci de lărgire a bazei de impozitare, guvernele au ales calea cea mai facilă, de a-I jumuli efectiv de bani pe cei care muncesc. S-a ajuns astfel în situaţia în care un salariat din economia reală munceşte aproape o jumătate de an doar pentru a-şi plăti toate taxele,impozitele şi contribuţiile la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *