marți , 23 iulie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / IOHANNIS, APROAPE CÂT DOI TĂRICENI LA UN LOC

IOHANNIS, APROAPE CÂT DOI TĂRICENI LA UN LOC

Aparent surprinzător, ţinând cont că că se apropie cu paşi mari alegerile europarlamentare, Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a publicat cel mai nou sondaj privind situaţia la … prezidenţiale. Este o cercetare electorală de tip Omnibus, realizată în perioada 12-25 martie 2019, pe un eșantion național de 1067 de persoane, la domiciliul respondenților.

O primă remarcă a autorilor este că 74% dintre cei intervievați, cu 8% mai mult față de studiul precedent, au declarat că au o opțiune clară de vot în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi duminica viitoare. Adică mai puţini “nehotărâţi”, ceea ce ar putea însemna şi  o prezenţă mai bună la vot. Ceva logic, pentru că, având déjà un favorit, mulţi nu vor mai ezita şi vor merge să îl susţină prin vot.

Sondajul mai arată o cotă în scădere a președintelui Klaus Iohannis, destul de consistentă față de cercetarea precedentă din luna februarie dar aici trebuie ţinut cont că nu anunţase încă referendumul pentru Justiţie. Cert este că următorul clasat e la foarte mare distanţă, vorbind de liderul  ALDE, Călin Popescu Tăriceanu cu 23%, în uşoară creştere faţă de începutul anului.  Tot  o scădere , de la 17% la 15%,  pun sociologii și în dreptul liderului PSD, Liviu Dragnea, ajuns  la puțin sub jumătate din cota partidului pe care îl conduce autoritar.

Fostul premier Dacian Cioloș stagnează în preferințele electoratului la 9%.  Iar  comisarul Corina Crețu (Pro România), la o primă evaluare de la anunţul posibilei candidaturi, se află deocamdată sub procentele partidului pe care îl reprezintă, cu doar 6%. Cu siguranţă, schimbări vor mai fi până la toamnă şi nicio bătălie nu este dinainte câştigată ori, după caz, pierdută. Cursa prezidenţială este abia la început iar primul “obstacol” pe care îl au unii posibili candidaţi îl reprezintă alegerile din 26 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *