Acasă ACTUALITATE Iresponsabilii care provoacă incendii de vegetație uscată riscă amenzi de 6000 de lei și chiar pușcăria!

Iresponsabilii care provoacă incendii de vegetație uscată riscă amenzi de 6000 de lei și chiar pușcăria!

Resurse umane și materiale importante sunt alocate zilnic pentru stingerea a zeci de incendii de vegetație uscată

de adrian

Vinerea trecută, 62 de pompieri cu 17 autospeciale  au acționat în Cornești (Crivățul), Mănești (Ungureni), Moțăieni (Cucuteni), Târgoviște (Priseaca), Lungulețu (marginea DN7), Cobia (Craciunesti), Văcărești, Ulmi, Doicești și Ludești (Scheiul de Jos) pentru stingerea de incendii de vegetație uscată pe suprafețe totale de circa  12500 mp.

În satul Bălteni, pompierii de la Garda Racari au acționat pentru stingerea unui incendiu în care ardeau deșeuri din cauciuc și gunoi menajer.

Situația s-a repetat sâmbătă, când  șapte incendii de vegetație uscată au fost raportate într-o singură oră. Pompierii au intervenit  pentru stingere la Niculești, Braniștea, Valea Lunga (Gorgota), Tărtășești (Bâldana), Corbii Mari (Petrești) și Sotanga (Teis).

În multe cazuri se acționează cu dificultate și se depune un efort considerabil pentru că accesul către locul focarului se face pe jos,  in teren accidentat, inaccesibil pentru autospecialele de intervenție.

Pompierii fac apel către cetățeni să nu mai dea foc vegetației uscate. Acestea afectează fauna din zona, locuințele, fondul forestier, rețelele de gaze și electricitate și pot conduce la adevărate tragedii.

Amenzi  usturătoare pentru provocarea incendiilor de vegetație uscată

Întrucât traversăm o perioadă cu secetă prelungită, iar numărul incendiilor de vegetație a crescut, ISU Dâmbovița face un apel pentru încetarea incendierii vegetației și resturilor vegetale.

Astfel de intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare ridicate. De asemenea, nu au fost puține situațiile în care cei care au recurs la astfel de metode de igienizare și-au pus în pericol viaţa și bunurile materiale. Din pricina degajărilor mari de fum, acest gen de incendii pot afecta traficul rutier sau feroviar și există posibilitatea de producere a unor adevărate tragedii.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, este important să le prevenim, respectând prevederile legale privind arderile de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale rezultate în urma întreţinerii/curăţeniei terenurilor agricole.

Arderea vegetaţiei uscate, miriştilor şi a resturilor vegetale:

– este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

– se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi OMAI nr.163/2007.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

You may also like

Lasă un Comentariu