miercuri , 22 mai 2019
Home / EDITORIAL / ISĂRESCU, CELEBRĂ REPLICĂ HOLLYWOOD-IANĂ: UITE CINE VORBEŞTE!!!

ISĂRESCU, CELEBRĂ REPLICĂ HOLLYWOOD-IANĂ: UITE CINE VORBEŞTE!!!

Sătul până peste poate să fie ţinta unor habarnişti, diletanţi profani într-ale finanţelor ori oportunişti în căutarea de ţapi ispăşitori pentru grosolanele erori pe care şi-au pus semnătura, guvernatorul Mugur Isărescu a dat un răspuns viguros atacurilor la adresa BNR: jalnice, iresponsabile, de două parale. O replică la care puţini se mai aşteptau, primul vizat fiind consilierul pe probleme economice al premierului, pe care l-a făcut harcea-parcea: “Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!”  Vâlcov, adică  “Domnul Consilier”, a fost pus la zid şi acuzat că nu “știe nici tratatul unional, care spune clar că Banca Națională nu are voie să dea sau să primească sfaturi”.  Într-un limbaj tehnic dar mult mai accesibil decât în alte ocazii, guvernatorul a demolat strategia “Consilierului” de a canaliza toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, făcând abstracţie că prin aceleaşi  bănci se fac toate plățile din economie. Nu mai puţin plăcută pentru cei direct vizaţi a fost lecţia despre ROBOR-ul cu care stă toată lumea-n gură, cum ar fi spus unul dintre premierii trecuţi ai României.

Isărescu a făcut un scurt istoric al  “atacului jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective cum că nu suntem patrioți.S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total neresponsabila. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dați seama cât de porniți erau să atace BNR !” Apoi alte câteva explicaţii, ca la o lecţie de economie, şi o nouă lovitură năprasnică: “ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, și chiar imperativ ! Păi să vina cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania.” O trimitere subtilă la bancurile cu Ceauşescu, hotărât să dea o lege împotriva gravitaţiei, pentru a încheia   lăsând adversarul în corzi: “nici în Planul de trecere la euro nu e niciun damf de Vâlcov! Iar, după cum vorbește, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară!”

Isărescu a intrat practic la rupere, ca să folosim un termen din fotbal: Făcându-l pe Vâlcov de două parale, a lovit în premierul Dăncilă, care-l menţine pe post de prim-sfătuitor şi, prin ricoşeu, în Orlando Teodorovici, de la Finanţe. Având în vedere contextul în care au fost făcute declaraţiile, al întârzierii şi scandalului generat de discuţiile din comisii pe marginea proiectului Legii Bugetului pe 2019, guvernatorul altoieşte practic tot guvernul, plus restul personajelor din “fotografia de lucru” care a făcut furori acum două săptămâni. De acum nu mai este loc de întoarcere şi, între guvernator şi puterea PSD-ALDE-UDMR va fi un meci “care pe care” şi mare minune ca nota finală de plată să fie achitată tot de contribuabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *