miercuri , 8 iulie 2020
STIRI PE SCURT
Mulți dâmbovițeni continuă să ignore pericolul: Peste 20 de pacienți cu COVID-19 au cerut să plece din spital iarÎn cel mult 5 zile de la răsărirea culturilor succesive ca strat vegetal, fermierii trebuie să notifice APIAComunicat privind programul de furnizare a apei în localități în care consumul a fost restricționatLucrări de modernizare a infrastructurii de utilități și stradale din Cartierul PrepeleacInfectarea cu COVID-19 a fost fatală pentru dr. Daniela Toma, medic de familie la Crângurile“Plagiatul”- o temă nouă în disputa politicăCoronavirus 7 iulie: 397 cazuri noi și 31 de decese în ultimele 24 de ore. 1799 decese de la începutul pandemieiȘcoala Tudor Vladimirescu ar putea beneficia de o sumă record pentru extindere și modernizareDâmbovița sub avertizare Cod Portocaliu de furtunăTuriști bucureșteni salvați de jandarmii montaniTrei viceprimari excluși din PSDOana Vlăducă, deputat Pro România:”Fără o impozitare progresivă, țara nu va avea resurse financiare pentru relaApă de calitate și fără restricții la PucioasaCCIA Dâmbovița, invitație la colaborareParcare modernizată în Cartierul Matei BasarabDâmbovița: Trei decese și 15 cazuri noi confirmate în ultimele 24 de oreProba scrisă a examenului de titularizare a fost reprogramată pe 29 iulieDâmbovița:171 de locuri de muncă disponibilePrimarul de la Pucioasa vrea să dea în judecată Ministerul SănătățiiOana Vlăducă, Pro România: Victor Ponta are anvergura profesională incontestabilă pentru a fi primarul Capitalei
Home / EDITORIAL / ÎŞI AMINTESC DE SĂRACI NUMAI ÎNAINTE DE SĂRBĂTORI ŞI… ALEGERI

ÎŞI AMINTESC DE SĂRACI NUMAI ÎNAINTE DE SĂRBĂTORI ŞI… ALEGERI

În prag de mari sărbători creştine, fie că vorbim de Paşte ori de Crăciun, a intrat în tradiţie să fie ajutaţi cei mai sărmani. Cu vorbe frumoase şi pachete mai mult sau mai puţin consistente, constând de regulă în alimente şi obiecte de îmbrăcăminte. Şi nu este nimic rău în asta, dimpotrivă, este privit ca un obicei creştinesc. Numai că ne este o soluţie nici măcar pe termen foarte scurt: în câteva zile lipsurile şi sărăcia îşi arată iar  colţii care sfâşie de cele mai multe ori suflete nevinovate de copii.

Nenorocirea ultimilor ani este că avem în România o involuţie, pe fondul discrepanţelor uriaşe, a ecartului inimaginabil dintre cei sărmani şi puţinii dezgustător de bogaţi. Concret, estimată pe baza veniturilor totale disponibile, rata sărăciei relative a fost în anul 2018 de 23,5%. În valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate a fost de 4,60 milioane persoane. Cea mai ”mare” sărăcie s-a înregistrat în rândul copiilor şi tinerilor în vârstă de până la 18 ani, circa o treime dintre aceştia s-au aflat sub pragul de sărăcie, mult peste nivelurile corespunzătoare adulţilor. Şi trebuie spus aici că aproape 150000 de copii se culcă seara nemâncaţi! Populaţia vârstnică (65 ani şi peste) este afectată într-o măsură mai redusă de acest flagel (1 din 5 dintre aceṣtia), nivelul ratei fiind inferior mediei pe ansamblul populaţiei. În perioada 2015-2018, rata sărăciei în rândul vârstnicilor a înregistrat o creṣtere de 3,4 puncte procentuale.

În anul 2018, rata sărăciei a fost de peste 8 ori mai mare în regiunile Nord-Est (Moldova) ṣi Sud-Vest Oltenia, de peste 7 ori în regiunea Sud-Est ṣi de peste 6 ori în Sud-Muntenia, decât în regiunea Bucureşti-Ilfov. În anul 2018, cele mai mari rate ale sărăciei s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (35,6%), Sud-Vest Oltenia (34,3%) ṣi Sud-Est (31,2%), iar cea mai mică în Bucureṣti-Ilfov (4,1%). Astea sunt cifrele seci, care arată că şi la acest capitol ne batem doar cu Bulgaria pentru tristul loc I în Uniunea Europeană. De aici trebuie să pornească politicile sociale, pentru că nimeni nu poate vorbi de schimbare, evoluţie ori de a face performanţă cu burta goală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *