joi , 9 aprilie 2020
STIRI PE SCURT
Gospodărie incendiată cu intenţie la TătăraniIncendiile de vegetație fac prăpăd! Apel disperat al pompierilor care au obligaţii sporite!Nici călare, nici pe jos:CJSU a hotărât “să recomande” purtarea măştilor pe care dâmboviţenii nu le găsesc Niculeşti: Lipsa de comunicare cu autorităţile locale, numai o verigă a unui lanţ de eroriCompania de Apă prelungeşte suspendarea activităţii directe cu publicul până pe 16 maiMăsuri speciale de limitare a răspândirii COVID-19, în TârgovișteVa fi viaţă şi după coronavirus: proiect de 4,75 de milioane de euro pentru regenerare urbană la MoreniAcţiune umanitară a poliţiştilor dâmboviţeniLecţiile online “predate” haotic, frecţie la un picior de lemn.Coronavirus 8 Aprilie: 209 români decedaţi în ţară şi alţi 37 în străinătateAPIA: Cererile unice se depun fară penalitatăţi până la 15 iunieConsilierii judeţeni liberali s-au poziţionat alături de preşedintele Alexandru OpreaStart al celei mai mari actiuni de igienizare a municipiului Targoviste! Cartier cu cartier, strada cu strada, orasul noRecomandările Avocatului Poporului privind contravențiile și sancțiunile în timpul stării de urgențăFond de rezervă pentru sprijinirea comunelor în lupta cu covid-19Hotel “Ceres” nu va mai fi centru de carantină. Va găzdui personalul medical care va trata pacienţii cu coronavirDâmboviţenii continuă să fie amendaţi masiv pentru încălcarea restricţiilor de circulaţieSenatorul Adrian Ţuţuianu, despre demisia celor doi mediciAurelian Cotinescu, PNL Târgovişte:”Banii pe care îi avem să-i cheltuim cu grijă, în economia locală”Doi medici de la Pneumologie şi-au dat demisia
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Isteria face casă bună cu ignoranţa şi prostia…

Isteria face casă bună cu ignoranţa şi prostia…

 

Foarte mulţi locuitori din comunele învecinate dar şi unii bucureșteni au reacţionat disproporţionat la fluxul se ştiri şi informaţii cu privire la răspândirea infecţiilor cu Convid 2019. Într-un exces greu de explicat altfel decât prin lipsa de informare, ignoranţă şi, de ce să nu recunoaştem, prin prostie, au început  să facă provizii, de teama unei eventuale epidemii de coronavirus. Cele mai căutate produse din supermarketurile din Capitală au (re)devenit  mălaiul, conservele, pastele, apa, șervețele dezinfectante  și hârtia igienică.
Greu de crezut dar au reapărut imagini specifice comunismului, cu  rafturi cu mălai, făină, ulei ori zahăr   aproape goale. Sunt numeroase magazine care nu mai au produse alimentare de bază nici în magazii şi, fără exagerare, mulţi se tem că lucrurile ar putea scăpa de sub control, în condiţiile în care teama şi panica vor cuprinde tot mai mulţi cetăţeni.

Această isterie este tratată cu multă îngrijorare de autorităţi şi s-a ajuns până acolo încât Consiliul Național al Audiovizualului a luat în vizor reacțiile alarmiste și exagerate ale presei, pe tema coronavirus. Mass media, cu precădere televiziunilor și radiourilor de pe teritoriul României li s-a amintit că trebuie să trateze subiectul în mod serios, în încercarea de a informa publicul, fără ”ştiri alarmiste și insuficient verificate în legătură cu epidemia de coronavirus”. Organelor de presă le-a fost   sugerat să mediatizeze informațiile venite  de la autorităţile competente ”cu prioritate pozițiile oficiale comunicate de autoritățile române care gestionează această situație, scopul tuturor celor implicați fiind acela de a minimiza răspândirea acestui virus”. O abordare pertinentă şi necesară, cu care suntem în totalitate de acord.

Opinia publică trebuie să conştientizeze că actualul Coronaviru- Covid2019,  ca gravitate şi grad de periculozitate, nu este nici atât de ușor precum virusurile răcelii, dar nu este nici atât de grav precum SARS-ul, care avea o mortalitate de 10%. Gravitatea infecțiilor cu Covid 2019 , spun specialiştii, este cam aceeași ca gravitatea unei gripe. Acea gripă sezonieră care se face în fiecare an, începând din noiembrie până prin martie, în perioada rece a anului, și care, din păcate, încă face victime, în special oameni care sunt fragili din punct de vedere al sănătății, fie din cauza vârstei foarte înaintate ori a unor boli intercurente. A unor comorbidități, cum sunt denumite acestea în limbaj de specialitate.

Foarte important, oamenii trebuie să înţeleagă că pot preveni ei înşişi propagarea acestui gen de virus, prin respectarea unor reguli simple, care presupun măsuri de igienă personală şi evitarea, pe cât posibil, a aglomeraţiilor.

P.S. Am folosit cuvinte cam dure, am invocat inclusiv prostia, fără intenţia de a jigni, doar pentru că asta este realitatea, câtă vreme n-am auzit ca, odată cu rafturile de mălai, făină şi zahăr, să se fi golit şi acelea cu produse de igienă, măcar cele cu săpun, dacă nu s-a auzit şi de alte “fineţuri”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *