Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL Isteria stocurilor de alimente face casă bună cu dezinformarea și prostia

Isteria stocurilor de alimente face casă bună cu dezinformarea și prostia

Isteria stocurilor alimentare antrenează creșterea prețurilor și sfârșește prin amplificarea risipei! Altfel spus, amatorii de stocuri pierd de două ori: plătind mai mult și aruncând și mai mult din ceea ce au cumpărat scump!

de adrian

Sunt câteva zile bune de când românii golesc în neștire rafturile magazinelor, fiind vânate în mod special zahărul, uleiul, făina și mălaiul. S-a creat o adevărată isterie, pe undeva amplificată chiar în urma deciziei marilor magazine de a limita cantitățile de produse vândute unei persoane. N-au folosit pare-se la nimic nici repetatele apeluri la calm, venite inclusiv din partea unor reprezentanți ai guvernului, ceea ce denotă și o lipsă de încredere a  oamenilor  în cei care conduc țara. În magazine au revenit scenele de acum doi ani, de la începutul pandemiei, când românii au ras efectiv rafturile cu alimente de bază, conserve și dezinfectanți. Este efectul propagării zvonurilor și știrilor false, ca parte a războiului hibrid care nu ne-a ocolit și care nu are alt scop decât slăbirea și destabilizarea României.

Nimeni nu a învățat nimic, nici măcar după recentul episod cu explozia prețurilor carburanților la pompă iar îndemnurile la calm și cumpătare nu au niciun efect asupra marii mase de consumatori, vorbind aici preponderent de cei cu venituri reduse, care au impresia că fac economii burdușindu-și cămările. Iar febra stocurilor a pătruns în toate colțurile țării, de la Iași la Târgu Jiu și de la Constanța la Satu Mare, fără să ocolească Bucureștiul.

Degeaba îndeamnă și marii retaileri la  o atitudine responsabilă, pentru a evita transformarea  stocurilor acumulate individual într-un caz nejustificat de risipă alimentară!

Comparativ cu perioade anterioare, s-a  constatat o creștere a cererii pentru unele produse alimentare de bază, cu precădere pentru cele neperisabile iar datele INS pe februarie 2022, arată că aceste produse (ulei, făină, mălai, zahăr și ulei) se află în topul scumpirilor din România. Asta pentru că panica, în general, are un rol foarte important în creșterea prețurilor iar  mulți refuză să priceapă că prețurile cresc, fiind direct dependente de cerere! Așa stau lucrurile în economia de piață iar statul poate interveni cu plafoane doar în anumite condiții, când este penurie, spre exemplu. Dar când oamenilor li se spune că este ulei pe săturate și ei tot cumpără cu 9-10 lei/ litru, aici putem vorbi, fără supărare, și de prostie! Cum argumentăm? Păi apelând la date oficiale, firește. Cifre care vorbesc de la sine despre amploarea risipei alimentare din România, mult peste media comunitară.

Pentru anul trecut, autorii  unui proiect de cercetare finanţat de Uniunea Europeană au estimat   că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite. Conform studiilor, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică peste 350 de grame de mâncare de fiecare locuitor/zi, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor pe an. Peste un sfert din mâncarea gătită ajunge la tomberon, fiind evident că printre ingrediente sunt făină, zahăr, ulei … Se aruncă la greu legume și fructe iar pierderile cele mai mari sunt în mediul urban.

Ca să recapitulăm, isteria stocurilor alimentare antrenează creșterea prețurilor și sfârșește prin amplificarea risipei! Altfel spus, amatorii de stocuri pierd de două ori: plătind mai mult și aruncând și mai mult din ceea ce au cumpărat scump!

You may also like

Lasă un Comentariu