Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița a participat la o întâlnire cu reprezentanții unităților de învățământ din județ, pe tema prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă. Activitatea este un prim pas în derularea „Acțiunii de informare și verificare a respectării reglementărilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă a angajaţilor şi ucenicilor, elevilor și studenților în perioada efectuării practicii profesionale”.
În sectorul învățământului, își desfășoară activitatea un număr important de lucrători, iar, în urma controalelor efectuate în unitățile de învățământ din județ, s-a constatat nevoia unei aprofundări a prevederilor legale, a modului de organizare a activității de prevenire și protecție.
Deşi mediul de muncă din şcoli nu presupune la fel de multe riscuri ca cel din industrie sau construcţii, nici nu este lipsit de riscuri pentru securitatea şi sănătatea angajaţilor. Statisticile evidenţiază că lucrătorii din domeniul învățământului sunt expuşi la o mare diversitate de factori de risc profesional: statul îndelungat în picioare, la calculator sau la masa de lucru, vorbitul îndelungat, iluminatul insuficient, transmiterea de boli contagioase, riscuri chimice, fizice, biologice, mecanice, electrice, stresul etc.
Statisticile realizate în țara noastră, privind numărul de accidente de muncă şi îmbolnăviri profesionale în domeniul educaţiei sunt sub cele ale celorlalte state ale Uniunii Europene, pentru că o serie de accidente uşoare nu se declară iar la declanşarea unor boli nu se face conexiunea cu traseul profesional, fie din cauza necunoaşterii legislaţiei, fie din cauza lipsei de conștientizare a importanţei respectării normelor de protecţie a muncii.
Reprezentanții unităților de învățământ au fost informați cu privire la obligaţiilor care le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Conducerea ITM Dâmbovița a făcut apel la aceștia să nu mai omită să comunice evenimentele petrecute cu personalul, în timpul orelor de program, indiferent cât de lipsite de importanță li s-ar părea și să conștientizeze importanța respectării normelor de sănătate și securitate în muncă.
Inspectorul șef al ITM Dâmbovița a precizat, în deschiderea evenimentului, că, din acest an, va fi funcțional noul program REVISAL în care se va ține evidența salariaților, subliniind necesitatea ca la trecerea la noua aplicație informațiile să fie încărcate corespunzător, astfel încât să nu mai existe inadvertențe. În acest sens, reprezentanții unităților de învățământ au fost încurajați să ceară îndrumarea echipei ITM, în cazul în care au neclarități.
În perioada următoare, inspectorii de muncă vor derula acțiuni de control în unitățile de învățământ dâmbovițene, pentru a se asigura că informațiile transmise au fost înțelese și puse în practică în mod corespunzător. Prioritară, și în defășurarea acestei acțiuni, este siguranța lucrătorilor și respectarea legislației muncii, nu aplicarea de sancțiuni, astfel că echipa ITM Dâmbovița stă la dispoziția tuturor persoanelor care au neclarități cu privire la măsurile pe care trebuie să le întreprindă, cu sfaturi și informații în domeniul relațiilor de muncă și al sănătății și securității în muncă.