joi , 14 noiembrie 2019
Home / EDUCAȚIE / JOI, 8 MARTIE, ÎNCEP ÎNSCRIERILE LA CLASA PREGĂTITOARE

JOI, 8 MARTIE, ÎNCEP ÎNSCRIERILE LA CLASA PREGĂTITOARE

        Prin ordin de ministru au fost aprobate  metodologia si calendarul de inscriere a copiilor în invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019, prima etapă urmând să înceapă pe 8 martie.

          Astfel, în clasa pregatitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2018, inclusive. La solicitarea părinţilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018, inclusiv, pot fi înscrişi dacă evaluarea dezvoltarii psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. Evaluarea dezvoltarii psihosomatice se efectueaza sub coordonarea Centrului Judetean  de Resurse si Asistenta Educationala  in perioada 1 – 23 martie.

           Procesul de completare si depunere a cererilor de înscriere a copiilor în învaţământul primar are o primă etapă care se desfăşoara intre 8 si 26 martie şi care va fi urmata de o a doua etapă, programata intre 12 si 18 aprilie. Aceasta din urmă este rezervată părinţilor copiilor care nu au fost înscrişi în prima etapă sau care nu au participat la aceasta , cererile fiind completate din nou, în funcţie de locurile disponibile. Afisarea in fiecare unitate de învatamant a circumscriptiilor scolare, a planului de şcolarizare propus si a numărului de clase pregatitoare s-a  realizat  începând cu data de 1 martie.

      Cererea-tip se poate completa on-line sau la secretariatul unităţii de învaţământ la care parintele doreste înscrierea copilului, in interiorul perioadelor din calendarul aprobat de Ministerul Educatiei iar validarea cererii-tip este obligatorie şi are loc in unitatea de învatamant la care părintele doreşte înscrierea, în prezenţa acestuia şi a cel putin unuia dintre membrii comisiei. Până pe 12 martie, fiecare unitate de învţăţmant in care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze ziua porţilor deschise , pentru ca  părintii si copiii să poată vizita spaţiile şcolare si  discuta cu cadrele didactice.

        Fiecare locuinţă este arondată unei unităţi de invăţamant din proximitate – scoala de circumscriptie. Inspectoratele scolare judetene, respectiv Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti au responsabilitatea organizarii sau, dupa caz, a reorganizarii circumscriptiilor. Nu in ultimul rand, inspectoratele scolare vor solutiona orice situatie legata de inscrierea in invatamantul primar, in interesul educational al elevului si in limitele legii.

         Inspectoratele scolare si unităţile de învăţămant au obligaţia de a asigura permanent, corect si cat mai rapid informarea si consilierea parinţilor pe tema prevederilor legii si ale metodologiei. Circumscriptiile scolare, planul de scolarizare, respectiv numărul de clase pregatitoare alocate, perioada de desfaşurare a evaluarii dezvoltarii psihosomatice, precum si adresele unitatilor/institutiilor la care se desfasoara evaluarea psihosomatică vor fi afişate pe site-urile inspectoratelor şcolare judeţene precum si ale unitatilor de invatamant.

         Pe 11 aprilie începe a doua etapă de înscriere, cu   afişarea in scoli si pe site-urile inspectoratelor scolare a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul scolar.
Cerea-tip de inscriere se depune la secretariatul şcolii aflate pe prima pozitie dintre cele 3 opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către parinţi
iar pe 23 aprilie se afişează la fiecare scoala listele  finale cu copiii inscrisi in clasa pregatitoare. Solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo scoala se face între 24 aprilie şi 4 mai. Parintii isi pot inscrie copiii la şcoala de circumscriptie:,situatie in care copilul este automat inscris sau la o altă şcoala decat cea de circumscriptie. În aceasta situaţie, copilul este inscris numai daca mai raman locuri libere dupa ce au fost inscrisi toti copiii din circumscriptie si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si, ulterior, a celor specifice de departajare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *