Cu perspectiva iminentă a suspendării din funcție, Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, începând de miercuri, 12 februarie. A motivat gestul prin dorința de a scuti România de o criză politică și mai profundă, întrucât Parlamentul urma să voteze suspendarea sa din funcție, un demers pe care l- a catalogat drept nefondat și păgubos.
La scurt timp, Curtea Constituțională a anunțat că a primit „cererea pentru a constata vacanța funcției si existența împrejurărilor care justifică interimatul in exercitarea funcției de președinte al României”.
Primul a reacționat public liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat că el și „partenerii din coaliția de guvernare au aflat abia luni dimineață că șeful statului urmează să facă un pas în spate.”
Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne, s-a declarat surprins de demisia lui Klaus Iohannis și a subliniat necesitatea că „semnalul clar” pe care România trebuie să-l dea piețelor financiare și partenerilor externi este acela de a fi „o țară predicitibilă”.
Premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că nu a știut de intenția președintelui de a demisiona din funcție și a fost categoric când a fost vorba de numele candidatului Coaliției la președinție.
Candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a transmis că decizia președintelui a fost una înțeleaptă iar Nicușor Dan a fost de părere că „nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân.”
Și are perfectă dreptate: nemulțumirile sunt mari și nu neapărat generate de nivelul de trai cât despre inechitățile pe care puterea politică le-a tolerat și chiar accentuat. Rămân scandalul legat de turul doi al alegerilor prezidențiale, scandalul NORDIS, din care românii de rând au înțeles că firmele cu spatele asigurat politic își permit orice! Oamenii s-au săturat să fie umiliți și mințiți, să afle de sinecuriști care primesc sume uriașe de la stat în timp ce ei sunt nevoiți să facă tot felul de artificii pentru a se descurca de la o lună la alta.
Contrar calmului cu care vestea demisiei a fost primită de reprezentanți ai coaliției, Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), formațiune care îl susține pe Călin Georgescu, se jură că plecarea lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni marchează „sfârșitul unei epoci de dispreț și aroganță”.
Politiciana extremistă a cerut românilor să se ridice (?!) și a anunțat că va iniția și revocarea președintelui Senatului!
Știre de prima pagină în presa internațională: Președintele Iohannis renunță la funcție sub presiunea populiștilor!
The Washington Post:”Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat demisia luni, în contextul presiunilor tot mai mari din partea grupurilor populiste de opoziție, la două luni după ce o curte supremă a invalidat alegerile prezidențiale din țara membră a Uniunii Europene.”
Reuters:”Președintele centrist al României, Klaus Iohannis, și-a anunțat luni demisia, înainte ca partidele parlamentare de extremă dreapta din opoziție să inițieze procedura de suspendare împotriva sa”.
Associated Press: „Klaus Iohannis renunță la funcție după ce „mai multe partide de opoziție, inclusiv partidul de extremă-dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partidul naționalist S.O.S. și Partidul Oamenilor Tineri (POT), dar și unii membri ai partidului reformist Uniunea Salvați România (USR), au cerut demiterea lui Iohannis printr-o moțiune depusă în Parlament”.
Presa rusă: „Decizia a fost determinată de o mișcare a partidelor de extremă dreapta”