vineri , 24 mai 2019
Home / EDITORIAL / LA CIREŞE, VERSIUNEA 2018…

LA CIREŞE, VERSIUNEA 2018…

​​         Cam acum  35-40 de ani, bunicii mei aveau la poartă un cais cum nu mai era altul pe uliţă. Ce-I drept, nu avea rod în fiecare an, dar  fructele  erau mari şi aveau un gust extraordinar, incomparabil cu ce este astăzi pe piaţă. Dar nu despre caisele cu pricina ori merele dulci din pomii care creşteau pe lângă porţile vecinilor  vreau să vorbesc. Spun doar că nu era copil să nu ia din fructe, iar când rămâneau caise şi mere doar pe ramurile de sus, năzdrăvanii aruncau după ele cu pietre şi nu odată s-a întâmplat să nimerească un geam ori un boracn de zece litri( pe atunci nu erau “plastice”), pus la streaşină pentru apa de ploaie… Nu era vară în care bunicii ori vecinii să nu pună  câte un geam nou dar nu i-am auzit vreodată să drăcuie un copil. Dimpotrivă, ieşeau uneori femeile cu ligheanul cu fructe înaintea cârdurilor de puştani care se întorceau de la gârlă ligniţi de foame. Unele doar din bunătate, altele şi de  sufletele morţilor, dar toate din mult, foarte mult  bun simţ. Am rememorat acele amintiri cutremurat de gestul absurd,  mârlănesc, al bistriţeanului care a înfăşurat un cireş cu sârmă ghimpată, să nu care – cumva să culeagă din el copiii…

         O poveste de neimaginat dintr-un oraş al României secolului XXI, europene-cum ne place să spunem, cu un neom care n-a gândit un moment că gestul său câinesc se poate solda  cu rănirea unui copil, dacă nu cu o tragedie şi mai mare. Culmea, după episodul cu sârma ghimpată a avut tupeul să mai ameninţe şi că taie pomul. Un incident de domeniul incredibilului şi un gunoi uman care trebuie cât mai repede pus la punct şi exclus din comunitate, mai ales că cireşul nici măcar nu creşte în bătătura mă-sii !

       P.S. Avem şi prin Târgovişte asemenea specimene, care au înconjurat blocurile cu garduri şi coteţe, gata oricând de scandal atunci când vine vorba să-şi apere “avutul” de pe domeniul public. Şi ăştia trebuie puşi cu botul pe labe, măcar pentru linişte şi un aer ceva mai respirabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *