Acasă ACTUALITATE La cumpăna dintre… valuri

La cumpăna dintre… valuri

de adrian

Sâmbătă, 11 decembrie 2021: s-au împlinit doi  ani de când COVID-19, coronavirusul care a bulversat practic  viața întregii planete, a fost confirmat oficial la prima persoană infectată, o vânzătoare din piața de animale din Wuhan.  Doi ani incredibil de lungi, jalonați cu momente de teamă, renunțări, speranță și foarte multă durere. Plus uriașele pagube materiale, imposibil de cuantificat de la  11 decembrie 2019 încoace.

Au fost doi ani traumatizanți, în care enorm de multe decizii au fost luate de liderii politici din țară dar și din lumea largă mai mult pe bâjbâială iar prețul l-am suportat toți. Închiderea temporară a activităților economice și apoi repornirea motoarelor au presupus costuri și sacrificii la fel de mari și au intervenit schimbări majore la nivel de societate dar și în viața fiecărui individ în parte. Ne privim cu suspiciune ori de câte ori tușește sau strănută careva și ne gândim de două ori înainte dacă întindem sau nu mâna unui cunoscut.

Trist dar adevărat, au apărut falii  și mai adânci în societatea românească, lipsa de toleranță și chiar ura precumpănind în raport cu înțelegerea și empatia. Și nu tragem linie neapărat între vaccinați și nevaccinați, fenomenul fiind mult mai complex dar și complicat de o manieră criminală  de politicienii populiști, de oportuniștii care au văzut în durerea și disperarea celorlalți șansa de a obține tot ce n-au fost în stare prin muncă cinstită. România și poporul român au fost țintele neprietenilor iar dezinformarea, așa numitul război hibrid și cozile de topor au făcut ravagii.

Au trecut  doi ani de când pandemia a schimbat viața pe planetă așa cum s-a mai întâmplat poate numai după catastrofa presupusă la originea  extincției dinozaurilor. O realitate care a depășit chiar scenariile celor mai sumbre pelicule SF, prin amploare la scară mondială și anduranță. Și nici măcar nu se întrevede o ieșire din criză, dimpotrivă, sunt tot mai numeroși specialiștii care susțin că trebuie să ne obișnuim să conviețuim cu noul coronavirus.

Mai mereu în contratimp cu lumea civilizată, astăzi România iese încet din valul 4, într-o veselie și relaxare forțate de rațiuni politicianiste și se pregătește prea puțin de valul 5 pandemic. Avem „în mână” cel mai tare atuu, imunizarea prin vaccinare dar, cum spuneam, dezinformarea , stresul, epuizarea și deznădejdea și-au făcut loc în viața de zi cu zi pentru foarte mulți dintre semeni. Chiar dacă au fost  greu încercați de pandemie, sunt numeroși cei care refuză oportunitatea de a se pune cât de cât la adăpost de boală, asaltați fiind  de o faună care ar fi trbuit de mult pusă cu botul pe labe! Nu sunt lozinci și nici opinii alarmiste! Este realitatea pe care bună parte dintre noi refuză să o vadă, expunându-se unor riscuri pe care poate că nici măcar nu le conștientizează.

You may also like

Lasă un Comentariu